Kysy sähköstäMaadoitetun metallisen kattokruunun kytkeminen maadoittamattomaan kattopistotulppaan
Jaana kysyi 3 vuotta sitten
Muutimme vanhaan asuntoon, 90-luvun alussa rakennettu, jossa ei ole maadoitettuja pistorasioita muualla kuin märkätiloissa. Asensin edellisessä asunnossa olleet suojamaadoitetut metalliset kattokruunut suojamaattomiin pistotulppiin katossa. Koitin jännitekynällä kattokruunujen metallisia runkoja ja niissä näytti olevan jännite niiden ollessa päällä. Edellisessä asunnossa kyseississä valaisimissa ei ollut samaa tilannetta suojamaadoitetutuissa pistotulpissa. Onko kyseisten valaisimien sisäinen eristys metallirungon sisällä niin huono, että valaisimet ovat vaarallisia maadoittamattomassa pistotulpassa vai onko kyse vaarattomasta indusoituneestä jännitteestä, joka on seurausta maadoittamattomista pistotulpista?

Samanlainen tilanne vaikuttaa olevan kaikissa metallirunkoisissa olohuoneen laitteissa, kun ne on kytkettynä maadoittamattomiin pistotulppiin, koska asunnossa ei muita ole. Olisko parempi käyttää maadoittamattomia jatkojohtoja maadoitettujen sijaan vai onko asialla väliä?

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 3 vuotta sitten
Tällainen yksinapainen jännitteenilmaisin ns. poolikynä on herkkä ja näyttää usein jännitettä, vaikkei käytännössä ole vaaraa aiheuttavaa jännitettä. Näin on todennäköisesti tässäkin tapauksessa. Jännite ei ole kuitenkaan täysin nolla samalla tavalla kuin uudemmissa suojamaadoitetuissa asennuksissa. Luotettavasti jännitteen saa mitattua vain asianmukaisella kaksinapaisella jännitteenkoettimella tai jännitemittarilla, joka mittaa jännitteen vertailupistettä esim. pistorasian maadoitusliitintä tai maahan johtavaa putkistoa vasten.