Kysy sähköstäKategoria: SähköasennuksetMaadoitettu/maadouttamaton pistorasia
Pentti kysyi 1 kuukausi sitten
  • Talomme on valmistunut 2000 ja keittiössä on neljä pistorasiaa, joista kolme maadoitettu ja yksi maadoittamaton. Onko laillista/turvallista, että yksi pistorasioista on maadoittamaton?

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 1 kuukausi sitten

Jos talonne on valmistunut vuonna 2000, silloin vaadittiin käytettäväksi kaikkialla suojamaadoituskoskettimilla varustettuja ns. sukopistorasioita. Tämä vaatimus on ollut voimassa 1.7.1997 alkaen. Aikaisemmin oli mahdollista asentaa samaan huoneeseen ilman maadoituskoskettimia oleva pistorasia ja sukopistorasia, jos niiden välinen etäisyys oli vähintään 4 m. Ajatuksena on ollut, että kun pistorasiat ovat kaukana tosistaan, niihin liitettyjä laitteita ei kosketeta samanaikaisesti.
Joka tapauksessa on suositeltavaa vaihtaa tämä ilman suojamaadoituskoskettimia oleva pistorasia. Sen tilalle voi asentaa suojakosketinpistorasian tai suojausluokan II litteille pistotulpille tarkoitetun pistorasian. Suojakosketinpistorasialle pitää tuoda erillinen suojamaadoituysjohdin, luokan II laitteille tarkoitettu pistorasia ei vaadi suojamaadoitusta.