Kysy sähköstäKategoria: VenesähköLitium akun lataus 30 vuotta vanhan dieselkoneen laturilla
Pekka E kysyi 2 kuukautta sitten

Hei, ostin purjeveneen, missä on n 30 vuotta vanha VolvoPenta 2001B 9hv dieselkone. Siinä on laturi, joka teknisten tietojen mukaan antaa maksimissaan 14v/50A virtaa.  Haluaisin ostaa  veneeseen 100AH Sunwind litiumakun korvaamaan kaksi vanhaa 75AH perinteistä akkua. Onko mahdollista ladata akkua tuolla VP koneen laturilla ja mitä riskejä siinä olisi.  Minulla on lisäksi nykyaikainen älylaturi maasähkölataukseen ja uusi aurinkopaneeli, missä uusi nykyaikainen lataussäädin. YT Pekka E

1 vastausta
Ylläpitäjä vastasi 2 kuukautta sitten
VP:n laturin ongelma on pieni latausvirta: ilman järjestelyjä litiumakku pystyy ottamaan vastaan kaiken virran mitä laturi tuottaa. Tämä johtaa melkoisella varmuudella laturin ylikuormittumiseen. Koska koneeseen ei voi asentaa mitään ns suurteholaturia, suosittaisin  DC/DC-akusta-akkuun laturin asentamista. Ko laitteen tulisi olla sellainen, jossa laturilta otettavaa virtaa voidaan rajoittaa.
Maasähkölaturissa pitää voida valita nimenomaan joko litiumioni tai AGM-akuilla soveltuva latausohjelma. Mikäli vain ympäripyöreästi on annettu ymmärtää, että soveltuu niin kannattaa epäillä; väärä ohjelma pilaa litiumioniakun.
Aurinkopaneelin säätimessä tulisi myös olla litiumioniakuilla soveltuva ohjelma.