Kysy sähköstäKategoria: SähköasennuksetLiiketunnistimella toimivat valot porraskäytäviin?
Anttila kysyi 3 vuotta sitten
4-kerroksinen kerrostalo, jossa asumme, on rakenettu 1965. 2006 tehtiin putkiremontti ja sen yhteydessä uusittiin mm. sähkönousut. Porraskäytäviin ja kellarikerrokseen vaihdettiin valaisimet ja katkaisijat. Ne ovat kuitenkin ajastimella toimivia ja valot voivat sammua kesken kaiken portaissa kulkiessa – ja kaikki käyttävät portaita, koska talossa ei ole hissiä.
Millainen työ olilsi vaihtaa nykyisten tilalle liiketunnistimella toimivat valot? Kaikki johdotukset ovat kuiluissa eikä porrashuoneita rumentamaan haluta pintavetoja. Mitä kaikkea pitäisi uusia: Valaisimet? Uusia johdotuksia, tunnistimia, muuta, mitä? Miten ”vanha” ja ”uusi” järjestelmä eroavat konkreettisesti toisistaan – pitääkö kaikki vanha vaihtaa uuteen vai voiko jotain säilyttää?
Entä kuinka helposti näihin järjestelmiin saa tehtyä säätöjä: Esimerkiksi jos kesällä päivänvalo riittää valaisemaan porrashuoneen pääosan päivästä ja lisävalo olisi turhaa?

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 3 vuotta sitten
Nykyään käytetään yleisesti porraskäytävissä liiketunnistimilla ohjattuja valaisimia. Ne voidaan toteuttaa joko niin, että kussakin valaisimessa on itsessään liiketunnistin tai käytetään erillisiä liiketunnistimia, jotka ohjaavat useita valaisimia, esim. kerros kerrallaan. Yleensä liiketunnistimissa voidaan asetella valaistustaso, jossa ne toimivat ja valaistuksen päällä oloaika sen jälkeen, kun ei enää havaita liitettä. Koska toteutustapoja on erilaisia, joudutaan niissä eri määrä asennuksia uusimaan. Usein voi käyttää hyväksi vanhaa valaisimien syöttökaapelointia varsinkin jos käytetään valaisimia, joissa on itsessään liiketunnistin. Jos käytetään erillisiä tunnistimia, niille joudutaan asentamaan uudet kaapelit, mutta useimmiten voidaan käyttää vanhoja valaisimia.  
Asiasta kannattaa ottaa yhteyttä sähkösuunnittelijaan tai urakoitsijaan ja selvittää yhdessä hänen kanssaan mikä olisi paras tapa.