Kysy sähköstäKategoria: VenesähköLifepo4 akkujen lataus veneessä
Vellamo kysyi 1 vuosi sitten

Hei Raisiosta!
Olen vaihtamassa purjeveneen hupiakut 2 x100 ah lifepo4 -akuiksi nykyisten lyijyakkujen tilalle. Laitan DC/DC -laturin starttiakkujen ja hupiakkujen väliin mutta muuten ajattelin pitää hupiakkupuolen kokonaan erillään starttiakkupiiristä. Molemmille puolille tulee oma erillinen maasähkölaturi ja lisäksi hupipuolelle aurinkopaneeli säätimellä. Molemmille tulee tietysti myös oma pääkytkimensä ja sulakkeet.

    1. Onko starttipuolen ja hupipuolen miinusjohtimet liitettävä koneen runkoon vai voiko hupipuolen jättää täysin erilleen ja tehdä sille oma miinuskiskonsa?
    1. Olen laittamassa myös akkuvalvontamonitorin, jossa on paikka kahdelle akkupiirille. Onko tällä vaikutusta tuohon piirien miinusten kytkentään?

 

 

1 vastausta
Ylläpitäjä vastasi 1 vuosi sitten
Koska DC-DC akusta akkuun laturi tulee vain koneen laturin yhteyteen käytettäväksi, ei litiumioniakustolta viedä minus-kaapelia koneen runkoon; minus ja plus tulevat DC-DC akusta akkuun laturin kautta.
Et maininnut minkä kokoinen koneen laturi on, mutta oletan sen olevan vakio. Tällöin kannattaa harkita akusta akkuun laturia, jossa laturista otettavaa virtaa saadaan rajoitettua, ja laturi ei ylikuormitu.
Aurinkopaneelin säätimessä olisi hyvä myös olla litium-ohjelma.
Pidä hupi ja startti -puolet erillään toisistaan erillisellä minus-kiskolla.
Akunvalvontamittareissa yleensä minus on kaikille akkupiireille sama, joten et  voi seurata sillä starttiakun tilaa. Toisaalta olennaisempaa on tietää varustepuolen varaustila, jolloin mittaushuntti laitetaan tyypillisesti varausteakkuun menevään minus-johtoon akun navan ja miinus-kiskon väliin.
Starttiakun tilaa voit seurata mm volttimittarilla, joka antaa tarpeellisen tiedon akun tilasta.