Kysy sähköstäKategoria: Lamput ja valaisimetLEDien E27- ja E14 -kannat
Hannu kysyi 3 vuotta sitten
Kiitoksia hyvistä sivuistanne. Hyvää tietoa LED-valoista.
Yksi kysymys minulle jäi. Markkinoilla on nyt LED-lamppuja E27- ja E14-kannoilla, siis samoilla kannoilla, joita käytetään 230V-lampuissa.

Nyt asunnon talon varastoihin voi tulla sekä 12 V- että 230 V-lamppuja, jotka näyttävät ulospäin aivan samoilta. Miten käy jos 12 V – lamppu kiinnitetään 230 V-valaisimeen? ”Käryääkö” se?
Voi myös olla, että ajatuksissani on jokin väärinkäsitys?
Kysymyksen hakusanat:

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 3 vuotta sitten
Markkinoilla on Edison kierrekantaan liitettäviä lamppuja sekä 230 V että 12 V jännitteellä. Edison E27 ja E14 lampunkantojen määritelty suurin jännite on 250 V eikä pienintä jännitettä ole määritelty.

Lamput, joiden jännite on 12 V, on tarkoitettu toimimaan akuilla syötetyissä järjestelmissä, joiden teholähteinä ovat usein aurinkokennot. Tällaisissa asennuksissa käytetään 230 V verkkojännitteelle tarkoitettuja Edison-kierrekantaisia valaisimia, koska niiden valikoima on hyvin suuri.

Jos laittaa 12 V jännitteelle tarkoitetun lampun valaisimeen, jota syötetään 230 V jännitteellä, lamppu menee rikki, mutta ei aiheuta vahinkoa ympäristölleen. Vastaavasti 230 V lamppu ei syty 12 voltin järjestelmässä.

Kuluttajan kannattaa kuitenkin olla tarkkana lamppuostoksilla, ettei osta rikkoutuvaa 12 V lamppua normaaliin 230 V sähköverkkoon. Onneksi 12 V lamppuja ei myydä normaaleissa päivittäistavaraliikkeissä.