Kysy sähköstäKategoria: Lamput ja valaisimetLed loistelampun tilalle
Lampun vaihto kysyi 3 kuukautta sitten
Kylpyhuonevalaisimessani on kaksi 9W G23-pistokantaloistelamppua (todennäköisesti sarjakytkentä). Nyt on näemmä tarjolla G23-kannalla varustettuja led-lamppuja. Voiko led-lamput vaihtaa ongelmitta loistelamppujen tilalle vai syntyykö niiden käytöstä esim. tulipaloriskiä? Jos ledien käyttö on ok, onko niiden wattimäärällä merkitystä?
Kysymyksen hakusanat:

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 2 kuukautta sitten
Yleensä pienoisloistelampun tilalle voi vaihtaa vastaavalla kannalla varustetun ledilampun. Jos kyseessä on sarjakytkentä, pitää valita lamppu, joka sopii sarjakytkentään. Kaikki kodintarvikeliikkeissä myytävät lamput eivät välttämättä sovellu kaikkiin kytkentöihin ja sen takia lamppu kannattaa hankkia ammattiliikkeestä. Ledilamppujen teho on yleensä noin puolet vastaavan valovirran omaavan loistelampun tehosta. Yleensä lampun pakkauksessa on ilmoitettu sekä ledilampun että vastaavan loistelampun teho watteina.

Ledilamppujen käytöstä ei ole todettu erityistä tulipaloriskiä. Ledilampun pienempi sähköteho ja siten pienempi ympäristön lämpiäminen on edullista. Ongelmana voi olla se, että ledilamppu on fyysiseltä kooltaan suurempi kuin vastaava pienoisloistelamppu, eikä ledilamppu mahdu kaikkiin valaisimiin.