Kysy sähköstäKategoria: Lamput ja valaisimetLampussa maadoitusjohto, katossa ei
Epävarma kysyi 2 vuotta sitten
Katossa on musta ja harmaa johto (kuvassa harmaa virheellisesti on rusehtava mutta livenä selkeä harmaa). Lampussa sininen N, ruskea L sekä maadoitusjohdon paikka sokeripalassa mikä lampussa kiinni ruuvilla. Maadoitus reiästä menee metalliliuska metalliseen lampun runkoon.

Käsittääkseni sininen ja harmaa menevät yhteen ja ruskea ja musta. Mutta voiko maadoitusjohdon paikan lampusta jättää vain tyhjäksi, eli voiko kyseisen lampun asentaa kattoon? Pitäisikö lampun sokeripalasta ottaa pois se metalliliuska mikä koskettaa lampun runkoa?
Lampun paikka on keittokomerossa ja tavalliset pistotasiat seinissä ovat maadoitettuja jos sillä on merkitystä.

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 2 vuotta sitten
Kyseessä on ilmeisesti asennus ajalta, jolloin keittokomerossa vaadittiin suojamaadoituskoskettimilla varustetut pistorasiat, mutta ei vaadittu erillistä suojamaadoitusjohdinta, vaan se oli tarkoitus suojata ns. nollaamalla. Harmaasta nollajohtimen väristä päätellen asennus on 1970 luvulta tai vanhempi. Nollauksessa nollajohdinta on käytetty myös suojamaadoittamiseen. Nollaukseen liittyy kuitenkin riskejä, eikä sitä enää sallita, ja nollauksen tekeminen vaatii aina sähköalan ammattihenkilön varmistamaan asennuksen turvallisuuden. Periaatteessa valaisimen voi sähköalan ammattihenkilö asentaa edelleen nollaamalla, mutta suositeltavampaa on hankkia tilalle suojausluokan II https://stek.fi/sahkoasennuksen-suojausperiaatteet/sahkolaitteiden-suojausluokat/ valaisin, joka ei vaadi suojamaadoitusta.