Kiitos avusta! kysyi 5 vuotta sitten
Hei!
Katon valkoisesta lampunasennuslevystä tulee neljä piuhaa: keltavihreä, musta, ruskea ja sininen. Näistä kaikki paitsi keltavihreä olivat kiinni sokeripalassa, joka taas oli liitetty vanhaan lamppuun, joka oli asunnossa valmiina.
Oma lamppuni on Ikean lamppu, jossa on valmiina eräänlainen sokeripalakiinnityssysteemi, johon saa vain kaksi johtoa liitettyä. Kiinnitin tähän johdoista sinisen ja ruskean suoraan. Ruskea lampun L-reikään ja sininen N-reikään.
Mustan johdon jätin vanhaan sokeripalaan yksinään ”roikkumaan”. Keltavihreä menee taas yksinään toiseen valkoiseen suojamuovisysteemin, joka oli valmiina katossa. Kumpikaan ei siis ole liitettynä valaisimeen.
Lampussani on symboli, jossa on kaksi sisäkkäistä neliötä (eli se on maadoitettu?).
Onko valaisin nyt kytketty oikealla tavalla ja saako kyseisenlaisen valaisimen kytkeä tällaiseen johtosysteemiin?
Miten nuo kaksi ”ylimääräistä” johtoa tulisi kiinnittää? Saako ne jättää vain noin roikkumaan muoviosaan/ylimääräiseen sokeripalaan, vai tulisiko ne jotenkin tietyllä tapaa suojata.
Kiitos avusta!
30.11.2017

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 4 vuotta sitten

Tässä on kyseessä suojamaadoituksella varustettu ns. kruunuvalopiste, johon tulee kaksi syöttöjohdinta, nollajohdin ja suojajohdin. Valopistettä ohjaava kytkin on kaksiosainen eli siitä voidaan ohjata erikseen kumpaakin syöttöjohdinta esim. perinteisessä kattokruunussa. Tällaiselle suojamaadoitetulle kruunuvalopisteelle ei ole sopivaa valaisinpistorasiaa, vaan uusissakin asennuksissa käytetään perinteistä ”sokeripalaliitintä”.
Uusi valaisin, jossa on ”neliö neliössä” merkki , on ns. luokan II laite, jossa on kaksinkertainen eristys, eikä se vaadi suojamaadoituksen kytkentää, eli tekemänne kytkentä on ihan oikein.
Käyttämättömät johtimet eli musta vaihejohdin ja kelta-vihreä suojamaadoitusjohdin voidaan kytkeä ”sokeripalaliittimen” eri liittimiin ja suojata ulkopuoliselta koskettamiselta sijoittamalla liitin valaisimen tai kattokuvun alle.
vastattu 30.11.2017