Kysy sähköstäKategoria: Lamput ja valaisimetLampun asennus kruunupistoketulppaan
Anna kysyi 3 kuukautta sitten
Hei! Ostin tänään Ikeasta lampun ja asensin siihen pistoketulpan. Pistoketulpassa  on kaksi piikkiä ja yksi reikä. Johdot laitoin pistokkeessa sininen N, vihreä keltainen keskellä ja ruskea L. Voiko  tämän asentaa katossa olevaan pistoketulppaan, missä on kolme reikää, ilm kruunupistoketulppa?  Eilen asensin toiseen vastaavaan ilm. kruunupistoketulppaan lampun missä oli vain sininen ja ruskea johto ja kaksi piikkiä. Aloin nyt miettimään että voiko tuon kolmella johdolla olevan asentaa… juuri muutettu ja katossa pelkkiä erilaisia pistoketulppia. Huh..

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 3 kuukautta sitten

Valaisinpistorasioiden rakenne on sellainen, että jos pistotulppa sopii pistorasiaan, se on turvallinen katso <a href=”https://stek.fi/perustietoa-sahkosta/sahkojarjestelmat/pistorasiat/https://stek.fi/perustietoa-sahkosta/sahkojarjestelmat/pistorasiat/”>https://stek.fi/perustietoa-sahkosta/sahkojarjestelmat/pistorasiat/</a&gt; Tällaiseen kruunuvalaisimelle tarkoitettuun kattoon asennettuun valaisinpistorasiaan sopivat kaikentyyppiset pistotulpat. Eli mainitut suojakoskettimella varustettu pistotulppa, jossa on kaksi piikkiä ja yksi reikä ja pistotulppa, jossa on vain kaksi piikkiä ja myös kruunupistotulppa, jossa on kolme piikkiä, sopivat tällaiseen kruunuvalaisinpistorasiaan.

Jos katossa oleva pistorasia esim. keittiössä on tarkoitettu suojamaadoitetulle valaisimelle, ja jossa on kaksi reikää ja piikki, siihen sopii vain maadoitetulle valaisimelle tarkoitettu pistotulppa, jossa on kaksi piikkiä ja reikä tai luokan II valaisimelle tarkoitettu pistotulppa, joka on profiililtaan sellainen, että pistorasian piikki sopii pistotulpassa olevan koloon.