Kysy sähköstäKategoria: SähköasennuksetLaiton sähkökytkentä?
Jari kysyi 2 vuotta sitten
Asunnossani on joissakin sähköpistokkeissa kaksi johtoa ja joissakin kolme. Eikö laki määrää, että asunnossa ei saa käyttää näitten yhdistelmää.

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 2 vuotta sitten
Tällainen asennus, jossa on samassa asunnossa sekä suojamaadoitettuja sähkölaitteita tai suojamaadoituskoskettimilla varustettuja pistorasioita (kytketään vaihejohtimeen, nollajohtimeen ja suojamaadoitusjohtimeen) että suojamaadoittamattomia laitteita tai ilman suojamaadoitusta olevia pistorasioita (kytketään vain vaihejohtimeen ja nollajohtimeen) on ollut sallittua ja yleistä noin 1990-luvun puoliväliin saakka. Siihen aikaan oli käytössä ns. vaarattomat käyttöolosuhteet eli huoneen lattia oli eristävä, eikä tilassa ollut maahan johtavia osia katso https://stek.fi/sahkoasennuksen-suojausperiaatteet/sahkoasennusten-suojaus/ Tähän aikaan sallittiin maadoituskoskettimilla varustettuja pistorasioita ja ilman maadoituskosketinta olevia pistorasioita jopa samassa huoneessa, jos ne olivat riittävän etäällä toisistaan.

Sähköturvallisuutta koskevat säädösten ja standardien vaatimukset eivät ole taannehtivia eli asennuksen alkuperäisen valmistumisajankohdan mukaisia suojausmenetelmiä saa edelleen käyttää, mikäli asennus on muuten kunnossa. Vanhojen asennusten turvallisuus riippuu enemmän olosuhteista kuin uusien asennusten. Sen takia pitää huolehtia siitä, että olosuhteet säilyvät, esim. eristävää lattiapäällystettä ei vaihdeta johtavaan esim. kivilaattoihin.