Sampsa kysyi 2 vuotta sitten
Hei! Kysyisin seuraavaa. Jos on maadoittamaton lamppu, jossa on kytkennät vain L ja N -johdoille ja katossa on vastaavasti maadoitettu valaisinpistorasia, jossa on siis kaksi reikää ja tappi. Niin voiko kyseisen lampun kytkeä valaisinpistorasiaan? Toiseksi kysyisin, että jos se on mahdollista niin onko sillä merkitystä, kytkeekö lamppuun maadoittamattoman vai maadoitetun pistotulpan? Jos siihen voi kytkeä maadoitetun niin jättääkö silloin vain vihreän johdon kytkemättä mihinkään?

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 2 vuotta sitten
Maadoituskoskettimella varustettuun valaisinpistorasiaan voi kytkeä vain maadoitetun (luokan I) tai suojaeristetyn laitteen (luokan II) pistotulpan. Ilman maadoituskosketinta olevaa luokan 0 pistotulppaa ei voi kytkeä pistorasiaan, koska siinä ei ole paikkaa mihin pistorasiassa oleva tappimainen suojamaadoituskosketin sopisi. Pistorasioiden ja pistotulppien sopivuudessa on periaatteena, ettei voi tapahtua vaarallista yhteensopivuutta katso https://stek.fi/perustietoa-sahkosta/sahkojarjestelmat/pistorasiat/
Jos valaisimessa on vain vaihe (L)- ja nolla (N)-liittimet, niihin kytketään vastaavat johtimet ruskea vaihejohdin merkinnällä L-olevaan liittimeen ja sininen nollajohdin merkinnällä N olevaan liittimeen. Suojajohtimelle tarkoitettu liitin jätetään kytkemättä.