Laura kysyi 4 vuotta sitten
Hei!
Asun kahden koiran kanssa omakotitalossa. Paloturvallisuuden vuoksi minulla on ollut joka päivä tapana irroittaa hellan sulakkeet poissaollessani. Sulakkeet ovat siis sellaiset ”vanhanmalliset” jotka olen pyöritellyt aina irti. Mieleeni on kuitenkin nyt juolahtanut, että piileekö tavassani sähköiskun riski? Voiko sulakkeiden irroittamisessa piillä tällainen vaara? 
Kiitoksia etukäteen vastauksista!

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 4 vuotta sitten

Tulipaloja on aiheutunut siitä, että kotieläimet ovat vahingossa laittaneet lieden päälle perinteisestä kytkimestä ja lieden päällä oleva materiaali on syttynyt palamaan. Tämän vaaran poistamisessa on tärkeintä, että lieden päällä ei säilytetä syttyviä materiaaleja esim. paperia tai pahvia. Myös kattilassa oleva ruoka voi ylikuumentuessaan aiheuttaa tulipalon.

Palovaaraa voidaan ehkäistä myös erottamalla liesi jännitteettömäksi tai käyttämällä erityistä liesiturvalaitetta, joka katkaisee virran liedestä ennen kuin syttyminen tapahtuu. Kotieläinten aiheuttamaa vaaraa voidaan ehkäistä myös käyttämällä induktioliettä, jota ohjataan hipaisukytkimillä.

Sulakkeet poistamalla saadaan liesi luotettavasti jännitteettömäksi. Ennen kuin poistetaan sulakkeet tai laitetaan ne takaisin paikoilleen, pitää varmistaa, ettei liesi ole päällä. Tällainen sulakkeiden poistaminen kovin usein ei ole suositeltavaa. Vaarana on se, että sulakkeet eivät aina mene kunnolla paikalleen ja siitä aiheutuva löysä liitos voi kuumentua ja aikaa myöten aiheuttaa vaaraa. Joskus kannattaakin harkita muita vaihtoehtoja esim. liesiturvalaitteen tai induktiolieden hankkimista.