Kysy sähköstäKategoria: Sähköasennuksetkylpyhuoneessa-vain-yksi-peruspistorasia
KysyväEiTieltäEksy kysyi 2 vuotta sitten
Haaveilen kuivausrummusta, mutta meillä on kylpyhuoneessa vain yksi normaali pistorasia. Tähän on siis kytketty pesukone. Peilikaapin päällä olevassa valossa on 2 pistorasiapaikkaa, mutta voiko näihin kuivausrummun kytkeä? Jos ei, onko kuivausrumpuhaave unohdettava kokonaan? Mihin voisin kytkeä kuivausrummun, kun talo on vuokrakoti ja pistorasiassa on vain yksi paikka. Onko mahdollista vaihdattaa tilalle kaksipaikkainen pistorasia? onko se kuinka järkevää / kallista vaihdattaa? Muita ideoita?

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 2 vuotta sitten
Paras tapa liittää pesukone ja kuivausrumpu on käyttää kummankin laitteen pistorasialle omaa syöttöä keskuksesta saakka. Näin yleensä tehdäänkin uusissa asennuksissa, mutta vanhassa asennuksessa tällainen ei ole tavallista, vaan kylpyhuoneeseen voi tulla vain yksi syöttö. Kuivausrummun käyttömahdollisuus riippuu silloin paljolti kuivausrummun tyypistä. Perinteisen kondensoivan kuivausrummun sähköteho on suuri n. 2 kilowattia. Nykyaikaisen lämpöpumppukuivausrummun teho on pienempi, alle 1 kilowattia ja laite on muutenkin energiaa säästävä. Vanhaa kuivausrumpua voidaan käyttää ilman ongelmia vain silloin, kun pesukoneelle ja rummulle tulee oma syöttönsä keskuksesta saakka.

Lämpöpumppukuivausrumpua voidaan paremmin syöttää samasta syötöstä kuin pesukone. Pesukonetta ja kuivausrumpua ei kuitenkaan saa kytkeä samaan pistorasiaan jatkojohdon tai haaroittimen avulla. Käytännössä heikko kohta on tällöin kiinteän asennuksen pistorasia tai jatkojohdon pistotulppa, jotka voivat ylikuumentua. Kuivausrummun voi liittää erilliseen pistorasiaan. Valaisimen yhteydessä oleva pistorasia voi olla kytketty niin, että siihen tulee syöttö vain valon palaessa. Tämä voi olla käytännössä hankala tilanne.

Käytännössä toimiva ratkaisu voi olla kiinteän asennuksen pistorasian vaihto kaksiosaiseen. Varsinkin jos pistorasian syöttö on suojattu 16 A sulakkeella tai katkaisijalla, samaan pistorasia syöttöön voidaan liittää sekä pesukone että lämpöpumppukuivausrumpu.

Pistorasian vaihto kaksiosaiseksi on sinänsä yksinkertainen toimenpide. Sen saa kuitenkin tehdä vain sähköalan ammattihenkilö.