Kysy sähköstäKategoria: Vanhat sähköasennuksetKylmälaitteen kytkeminen maadoittamattomaan pistorasiaan
Kyselijä kysyi 1 vuosi sitten
Hei
Mihin perustuu se, ettei jääkaappeja tai jääkaappi-pakastimia saisi kytkeä maadoittamattomiin pistorasioihin? Keittiössäni on kolme pistorasiaa, joista kaksi on maadoitettuja ja yksi (lattiarajassa oleva) maadoittamaton. Kätevintä olisi kytkeä jääkaappi tuohon maadoittamattomaan. Jos näin tekee, onko se turvallisuusriski?

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 1 vuosi sitten
Tilassa, jossa on käytetty ilman suojakoskettimia olevia pistorasioita, vallitsee ns. vaarattomat käyttöolosuhteet https://stek.fi/sahkoasennuksen-suojausperiaatteet/sahkoasennusten-suojaus/ Suojaus perustuu siihen, että käyttöpaikka on eristetty maasta siten, että sähkövirta ei pääse kulkemaan maahan, jos ihminen koskettaa samaan aikaan viallista sähkölaitetta ja ympäristössä olevia kohteita. Jos samassa tilassa on myös suojamaadoituskoskettimilla varustettu pistorasia, siihen liitetty sähkölaite on kytketty suojamaadoituksen kautta maahan ja sen koskettaminen voi aiheuttaa vaaran. Myös keittiön käyttövesiputkistoja pidetään tässä suhteessa vaaraa aiheuttavina. Tämän takia samassa huoneessa ei ole yleensä sallittu asennettavaksi suojamaadoituskoskettimilla varustettuja pistorasioita ja pistorasioita, joissa ei ole suojamaadoitusta.

Teidän tapauksessanne tämä ilman suojamaadoitusta oleva pistorasia kannattaa jättää pois käytöstä, ja pyytää sähköalan ammattihenkilöä vaihtamaan se maadoituskoskettimilla varustetuksi pistorasiaksi.