Kysy sähköstäKategoria: SähköverkotKuinka muuttaa yksivaihe kolmivaiheeksi?
Crimu kysyi 2 viikkoa sitten
Kysymys on yksinkertainen:

Kuinka muuttaa yksivaihe kolmivaiheeksi?

Onko tähän mitään helppoa tapaa, kuten invertteriä, joka jakaa yksivaiheen kolmeksi ja tasoittaa aaltojen amplitudit oikein? Vai pitääkö käyttää yksivaihe moottori kolmivaihe generaattori tapaa?

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 2 viikkoa sitten
Periaatteessa yksivaiheinen vaihtosähkö voidaan muuttaa kolmivaiheiseksi. Useimmiten se tehdään siten, että vaihtosähkö muutetaan ensin tasasuuntaamalla tasasähköksi ja sen jälkeen vaihtosuuntaamalla se kolmivaiheiseksi vaihtosähköksi. Tällainen tapa on yleisesti käytössä sähkökulkuneuvojen syöttöjärjestelmissä. Aurinkosähköjärjestelmissä sähkö tuotetaan alun perin tasasähkönä ja sitten muutetaan vaihtosuuntaajalla vaihtosähköksi. Voidaan myös käyttää yksivaihemoottorilla kolmivaiheista generaattoria ja saada siten kolmivaihesähköä. Käytännössä yksivaihemoottorit ovat kuitenkin pienitehoisia, eikä näin saada aikaan kovin suurta kolmivaiheista tehoa.
Periaatteessa tällainen muutos on siis mahdollista, mutta markkinoilta ei taida löytyä mitään helppoa valmista ratkaisua. Vaihtosähköjärjestelemissä on helppo käyttää kolmivaihejärjestelmää, josta voidaan syöttää myös yksivaiheisia kuormituksia. Suomessa sähkönjakeluverkko on käytännössä kaikkialla kolmivaiheinen, joten tällaiselle muutokselle yksivaiheisesta verkosta kolmivaiheiseen on hyvin vähän tarvetta.