Kysy sähköstäKategoria: Vanhat sähköasennuksetKruunukytkentäisen valaisinliitinpistorasian hankinta
Valaisinliitinpistorasia kysyi 1 vuosi sitten
Pitäisi vaihtaa kruunukytkentään sokeripalan tilalle kruunukytkentäinen valaisinliitinpistorasia, jotta siihen saisi laitettua uuden pistokkeellisen valaisimen. Ongelma on se, että kyseistä pistorasiaa ei ole enää myynnissä, ohjeeksi antavat laittaa tilalle tavallisen maadoitetun pistorasian jättämällä yhden johtimen kytkemättä. Esim. Tukesin ohjeissa on kuitenkin ehdottomasti kielletty asentamasta maadoittamattomiin johtoihin maadoitettua pistorasiaa. Onko ainoa vaihtoehto hankkia sähköasentaja asentamaan kiinteäasentainen pistorasia?

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 1 vuosi sitten
Liitännän tekemiseen vaikuttaa sähköasennus, johon valaisin liitetään ja valaisimen rakenne. Jos asennus on vanha eli käytännössä tehty ennen 1990 luvun puoliväliä ja asennuksessa ei ole käytössä suojamaadoitusjohtimia (pistorasiat ovat pyöreitä ja niissä ei ole suojamaadoituskoskettimia), siihen voidaan asentaa kruunuvalaisimelle tarkoitettu valaisinpistorasia tai valaisinliitinpistorasia. Voidaan käyttää valaisinpistorasiaa, jonka asentaminen vaatii ammattilaisen. Jos kruunukytkentään tarkoitettua maallikon asennettavaksi tarkoitettua valaisin liitinpistoarasiaa ei ole saatavilla, voidaan käyttää luokan 0 valaisinliitinpistorasiaa ja liittää siihen nollajohdin ja toinen vaihejohtimista. Toinen vaihejohdin pitää eristää esim. valaisinliittimellä.

Jos asennus on uudempi ja siinä on käytetty suojamaadoitusta (pistorasioissa on suojamaadoituskoskettimet) kruunuvalopisteelle ei ole olemassa valaisinpistorasiaa, vaan liitäntä pitää tehdä valaisinliittimellä eli sokeripalaan. vaihtoehtoisesti voidaan käyttää luokan I suojamaadoituksella varustettua valaisinliitinpistorasiaa ja liittää siihen suojamaadoitusjohdin, nollajohdin ja toinen vaihejohdin.

Kruunukytkentäisiä valaisimia ei ole enää kovin paljoa markkinoilla, ja jos kyseessä on normaali uusi valaisin, jossa on yksi vaihejohdin, helpointa on käyttää normaalia luokan 0 tai luokan I valaisinliitinpistorasiaa ja eristää ylimääräinen vaihejohdin. Viimeisenä vaihtoehtona on myös mahdollista ottaa valaisimesta pistotulppa ja liittää valaisin sokeripalaliittimellä.