Kysy sähköstäKategoria: Kodin sähkölaitteetKorkea sähkönkulutus 30-luvun kerrostalossa mietityttää
IhanUutta kysyi 1 vuosi sitten
Hei!
Haluaisin kysyä seuraavaa: voiko lattialämmityssäädin mennä sekaisin vääränlaisesta koskettamisesta niin, että se kuluttaa sähköä vaikka on off-tilassa, eli pois päältä? Sähkönkulutuksessani näkyy todella kummia piikkejä ja kuukausikulutukseni on ollut yli 300 kwh, vaikka käytän sähköä hyvin minimaalisesti. Lattialämmityssäätimessä lukee \’error\’.
Toinen seikka, mikä varmaankin nostaa kulutusta, on vanhan vuokra-asunnon lämminvesivaraaja. Tuokin ihmetyttää, sillä nyt kesän aikana aloin käydä vain viileissä suihkuissa ja silti kulutus korkea (sähköyhtiön omaseurannan mukaan).
Muutin asuntoon 1.4. enkä ole aiemmin asunut asunnossa, missä on lämminvesivaraaja ja lattialämmitysmittari. Sähkölaskuni ei myöskään aiemmissa asunnossani ole ollut näin korkea.
Huoltomiehen mukaan lämminvesivaraajan johdon voi välillä irrottaa kokonaan seinästä. Voinkohan näin toimia? Onko siinä riskejä? Laite on Opal-merkkinen.

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 1 vuosi sitten
Sähkö ei voi hävitä minnekään, vaan se muuttuu valoksi, liikkeeksi tai lämmöksi. Jos lattialämmitys on päällä, se tuntuu lattian lämpönä, eikä lattialämmityssäädin voi ”hävittää” sähköä muuten. Asiaan voi vaikuttaa kuitenkin se, miten lattia on eristetty alasuuntaan. Jos asunto on maanpinnan tasolla, osa lattialämmityksen tehosta voi mennä maahan, jos lattia on huonosti eristetty.

Sähköinen lattialämmitys ja lämminvesivaraaja nostavat sähkön kulutusta, ja se tuntuu varsinkin, jos niitä ei ole ollut aikaisemmin. Lämminvesivaraajan voi välillä kytkeä jännitteettömäksi. Silloin, kun on lämmityskausi, siitä ei ole suurta hyötyä, koska hukkalämpö lämmittää varaajan sijoitustilaa. Varaaja kannattaa ainakin välillä kytkeä jännitteeseen niin, että lämpötila nousee normaalin korkeaksi eli vähintään 55 asteeseen, ettei verkostoon pääse kasvamaan haitallisia Legionella-bakteereja.