Kysy sähköstäKategoria: SähköasennuksetKesämökin sähköistys
Jukka ja Heli kysyi 2 vuotta sitten
Meillä on pienen ja vanhan kesämökin sähköistys meneillään. Lähinnä valaistuksen, muutamien kodinkoneiden ja yhden sähköpatterin saamiseksi.
Sähkärimme vaihtui juuri. Nykyinen tiedustelee mökin sähköpiirustuksia. Niistä ei edellinen sähkäri maininnut mitään, eikä sellaisia ole siten tehty.
Edellyttääkö laki piirustuksia? Voiko tällaisessa kohteessa itse piirtää pistorasioiden, valaisimien yms. paikat?

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 2 vuotta sitten
Jos kyseessä on pieni sähköasennus, joka on tehty pääasiassa pinta-asennuksena, tasopiirustukset eivät ole pakollisia. Riittää, että sähkökeskuksessa on selkeät merkinnät, mikä varoke tai katkaisija syöttää kutakin tilaa tai laitetta. Jos asennuksessa on jokin erityinen kytkentä esim. lämmityksen ohjauksessa, siitä pitäisi olla kaavio.

Rakennusvaiheessa on tietenkin hyvä piirtää sähkölaitteiden, pistorasioiden ja valaisimien sijainnit tasopiirustuksiin. Tämän voi tehdä itsekin. Tämä toimii myös ohjeena sähköasennuksen tekijälle ja kuva olisi hyvä käydä läpi asennuksen tekijän kanssa ja miettiä miten asennus saadaan tehtyä mahdollisimman siististi. Samoin kannattaa miettiä miten sähkönsyöttö järjestetään eri laitteille. Esimerkiksi suurille kuormituksille kannattaa varata oma sähkönsyöttö keskukselta saakka.