Kysy sähköstäKategoria: Vanhat sähköasennuksetKerrostalon maadottamsttomat rasiat
Kettu kysyi 2 vuotta sitten
Taloyhtiössämme on kaikki
pistorasiat ilman maadoitusta

Miten tähän tulisi suhtautua kun 1v
lapsi talossa.

Esim
Lämpöpatterit
Jatkojohdot
Tietokone?

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 2 vuotta sitten

Tässä on kyseessä ns. vaarattomat käyttöolosuhteet https://stek.fi/sahkoasennuksen-suojausperiaatteet/sahkoasennusten-suojaus/ jonkalaista suojausta käytettiin Suomessa hyvin yleisesti 1980-luvun lopulle saakka.Periaatteena oli, että kun ei ole johtavaa yhteyttä maahan, ei voi myöskään saada sähköiskua. Vaarattomissa käyttöolosuhteissa edellytettiin, että tilan lattia on eristävä, eikä tilassa ole maahan johtavia osia kuten käyttövesiputkistoja. Maahan johtavassa yhteydessä olevat lämpöpatterit sallittiin, koska niitä ei tarvitse koskettaa sähkölaitteen kanssa samaan aikaan käyttötoimenpiteenä, toisin kuin käyttövesiputkistoja. Käytännössä lämpöpattereistakin on aiheutunut vaaraa. Näissä tiloissa pistorasiat olivat pyöreitä, ja niissä ei ollut suojamaadoituskoskettimia.

Keittiössä ja kylpyhuoneessa on jo hyvin pitkän aikaa sähkölaitteet suojamaadoitettu ja käytetty maadoituskoskettimilla varustettuja pistorasioita.

Nykyään käytetään kattavasti suojamaadoitusta ja myös vikavirtasuojausta ja suojaustaso on parempi uusissa asennuksissa kuin vanhoissa.

Toinen vanhoissa asennuksissa esiintyvä vaaratekijä on suojaamattomat pistorasiat. Nykyään pistorasioissa on sulkulaitteet, jolloin pistorasiaan saa työnnettyä vain pistotulpan, joka menee sisään pistorasian molempiin reikiin samanaikaisesti. Lapsi ei voi tunkea pistorasiaan jotain metalliesinettä kuten, naulaa, sukkapuikkoa tms.

Vanhoja sähköasennuksia ei ole vaadittu muutettavaksi uusien vaatimusten mukaisiksi, koska siitä aiheutuisi suuret kustannukset ja vanhoissa asennuksissa ei kuitenkaan ole välitöntä vaaraa. Jos haluaa parantaa lasten turvallisuutta tällaisessa vanhassa asennuksessa voi tehdä esim. seuraavia toimenpiteitä.

• Varmistetaan, että alkuperäiset ehdot ovat voimassa, eli lattia on eristävä, esim. muovimatto, puu tai vastaava. Jos esim. lattiamateriaali on muutettu kivilaataksi, on syytä pyyttää sähköalan ammattihenkilöä korjaamaan asennukset.
• Suojataan ilman sulkulaitteita olevat pistorasiat niin, ettei niihin voi laittaa sisään johtavia esineitä. Myös jatkojohdot kannattaa vaihtaa nykyään myynnissä oleviin malleihin, jotka on varustettu sulkulaitteilla.
• Käytetään ensisjaisesti kaksoiseristettyjä luokan II laitteita https://stek.fi/sahkoasennuksen-suojausperiaatteet/sahkolaitteiden-suojausluokat/ , joissa on litteä pistotulppa kuten suurimmassa osassa pienä laitteita tai profiilitulppa kuten esim. pölynimureissa. Kun käytetään tällaisia luokan II laitteita, suojamaadoituksella ei ole merkitystä ja käyttö on turvallista myös silloin, kun se on liitetty pyöreään pistorasiaan, jossa ei ole suojamaadoituskoskettimia.
• Jos käytössä on vanhoja pyö pistotulpalla varustettuja sähkölaitteita, lähinnä valaisimia, sijoitetaan ne siten etteivät ne ole lähellä lämmityspattereita. Myös suojamaadoitetut laitteet, joissa on pistotulpan sivuilla suojamaadoitusliittimet kannattaa sijoittaa samalla tavalla.
• Jatkojohdoilla ei tuoda sähköä tilasta toiseen. Esimerkiksi keittön maadoituskoskettimilla varustetusta pistorasiasta ei tuoda sähköä olohuoneeseen tai päinvastoin.
• Pöytätietokone on varustettu maadoituskoskettimilla varustetulla pistotulpalla ja sen runko on maadoitettu,. joten se kannattaa sijoittaa kauemmas lämpöpattereista. Kannettavissa tietoneissa on eristepäällysteinen verkkolaite, jossa jännite muutetaan turvallisen pieneksi. Niitä voi käyttää vapaasti.