Kysy sähköstäKategoria: MuutKeittiön pienkodinkoneen pesu vesihanan alla
Katjuska kysyi 4 kuukautta sitten
Hei,
Apua. Facebookissa on ryhmä \”siivoushullut\”. Siellä kysytään ja jaetaan siivous ohjeita ties mihin.
Törmäsin tänään sellaiseen, että esim Vohvelirauta puhdistetaan juoksevalla vedellä vesihanan alla. Joku kertoo ja neuvoo pesevänsä koko kahvinkeittimen astianpesukoneessa jne. Osalla jopa sähköjohto pistorasiassa pesun aikana. Ihan hirveää. 
Mistä voisi saada sellaisen painavan ja jämäkän ohjeen vietäväksi kyseiseen ryhmään? Teidän Stekin viestin sinne jo jaoin, mutta jäänee lukematta ja hukkuu muiden viestien sekaan. 

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 4 kuukautta sitten
Kaikkia kotitaloussähkölaitteita pitää käyttää ja puhdistaa niiden käyttöohjeiden mukaisesti. Veteen saa upottaa vain erityisesti veteen upotettavaksi tarkoitettuja sähkölaitteita kuten uppopumppuja. Juoksevan veden alla saa puhdistaa vain sellaisia laitteita kuten sähköhammasharjoja ja parranajokoneita, jotka on erityisesti tarkoitettu puhdistettavaksi näin. Näissäkään tapauksissa laite ei saa olla kiinni verkkovirtasyötössä. Astianpesukoneessa saa pestä vain sellaisia sähkölaitteiden irrotettavia osia kuten kahvikannuja, yleiskoneiden astioita tai tiettyjä sähköhammasharjan harjatelineitä, jota on erikseen kerrottu sopivan pestäväksi astianpesukoneessa. Esimerkiksi kahvinkeittimen laittamisessa astianpesukoneeseen ei ole mitään järkeä. Kone tulee pestyä vain ulkopuolelta, mutta samalla koneen sisään menee vettä, joka huonontaa eristeitä ja vähintäänkin lyhentää koneen käyttöikää ja voi tehdä koneen käytöstä vaarallisen.

Jos kuivaan tilaan tarkoitetun sähkölaitteen upottaa veteen, laitteen sisään menee vettä, jota on vaikea saada pois. Laitteen sähköeristeet kastuvat, voi syntyä vuotovirtoja eristeen läpi tai eristeen pintaa pitkin. Pahimmillaan nämä vuotovirrat voivat olla niin suuria, että niistä aiheutuu sähköisku. Virrat ovat kuitenkin niin pieniä, että ne eivät aiheuta normaalien suojalaitteiden sulakkeiden tai katkaisijoiden toimintaa. Jos pistorasian syöttö on varustettu nykyaikaiseen tapaan vikavirtasuojalla, vikavirtasuoja laukeaa ja estää vaarallisen sähköiskun, mutta samalla estää laitteen käytön.