Tellu kysyi 2 vuotta sitten
Jos olisi hankkimassa täyssähköautoa käytettynä, millaisiin asioihin olisi hyvä kiinnittää huomiota? Onko käytettyjen sähköautojen markkinoita tosin edes vielä olemassa, edes Ruotsissa tai Saksassa?

1 vastausta
Sähköisen liikenteen asiantuntija vastasi 2 vuotta sitten
Käytetyn sähköauton hankinnassa kannattaa ensinnäkin huomioida samat perusasiat kuin minkä tahansa käytetyn auton ostossa: selvitä rekisterihistoriasta ainakin, onko kyseessä suomiauto vai käytettynä maahantuotu, ja onko auto ollut koko ajan samoissa kilvissä. Muun muassa Kuluttaja-lehti on tehnyt pätevän tarkistuslistan käytetyn auton ostajalle, ja lisää löytyy hakukoneella.
Ajoakku on sähköauton arvokkain osa, ja sen kunnon testaaminen on maallikolle helpointa (ja usein ainoa tapa) suorittaa ajamalla täyteen ladattu akku lähes tyhjäksi. Jos toimintamatka tavallisessa maantieajossa poikkeaa radikaalisti autolle ilmoitetusta WLTP-toimintamatkasta, akun kapasitteetti on parhaat päivänsä nähnyt. Akun vaihtaminen esimerkiksi hyväkuntoiseen purkuosaan onnistuu sekin, mutta tämän pitää näkyä auton hinnassa ja on suositeltavaa vain kokeneemmalle sähköautoharrastajalle (purkuosien saatavuus ja vaihdon helppous riippuu mallista), ei ensimmäistä täyssähköautoaan hankkivalle.
Käytännössä jokaisen täyssähköautomerkin omistajilla on oma Facebook-ryhmänsä, joissa neuvotaan mielellään ko. mallista kiinnostuneita. Kun kiinnostava malli on löytynyt, kannattaa liittyä kyseiseen ryhmään/ryhmiin ja kysellä tyyppivioista ja huomioitavista seikoista. Esimerkkinä tällaisesta merkki/mallikohtaisesta huomioitavasta seikasta on, että kaikissa ulkomailta käytettynä tuoduissa vanhoissa Nissan Leafeissa ei ole akun lämmitysvastusta.
Markkinoiden olemassaolo on suhteellinen käsite: esimerkiksi Nettiauto-palvelussa on tätä kirjoitettaessa 714 täyssähköautoa (tai täyssähköautoksi ilmoitettua…) autoa myynnissä, kun vielä muutama vuosi sitten niitä oli alle sata.