Kysy sähköstäKategoria: Lamput ja valaisimetKattovalaisin pistorasiat ja valaisin pistokkeet
Minni kysyi 4 vuotta sitten
Huoneiston katossa on suojamaadoitetut kattopistorasiat ja valaisin on vanha, maadoittamaton eli kaksi johtoinen malli.
Voiko kaksi johtoiseen valaisimeen käyttää suojamaadoitettua pistoketta niin, että jättää siinä vain maadoituskohdan tyhjäksi? Vai ”suuttuuko” katossa oleva suojamaadoitettu pistorasia, jos siihen laittaisi maadoitetun pistokkeen, jossa ei kuitenkaan olisikaan lampusta tulevaa maadoitusjohtoa? Vai miten tuon saa tehtyä?
Ihan toisessa, uudemmassa lampussa on itsessään sokeripalaliitin, johon lampun johdot on ensin viety ja maadoitusjohtoja on kahdessa osassa – toinen menee liittimeen ja toinen kai vaan lampun metalliosasta toiseen. Mukana on kolmijohtoinen pistoke, jonka voisi siis liittää lampun liittimeen ja siitä edelleen kattoon. MUTTA mitä pitää huomioida, kun lampun johtoa pitäisikin lyhentää? Irroittaa ensin kaikki tuosta lampun liittimestä, että pääsee lyhentämään ja liittää takaisin – vai voisiko tuon lampun oman sokeripalaliittimen sijaan laittaakin suoraan pistokkeen? Ja se toinen keltavihreä johto ilmeisesti pidetään kokoajan siellä missä on jo ja vain siinä liittimessä oleva irroitetaan lyhennyksen takia? Vai?

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 4 vuotta sitten
Vanha valaisin, jossa on vain kaksi johdinta voi olla joko luokkaa 0 tai luokkaa II.https://stek.fi/sahkoasennuksen-suojausperiaatteet/sahkolaitteiden-suojausluokat/ Luokan II laitteen tunnistaa siinä olevasta ”neliö neliössä” symbolista. Tällaisen luokan II valaisimen voi asentaa turvallisesti myös uuteen asennukseen ilman erityistoimenpiteitä.
Luokan 0 valaisimessa ei ole erityismerkintää, mutta tällaiset valaisimet ovat yleensä vuosikymmeniä vanhoja.  Tällainen vanha kattovalaisin voidaan asentaa, jos täytetään seuraavat ehdot:

  • valaisin on kunnossa (johtimet ja lampunpitimet ovat ehjiä, niissä ei ole halkeamia tms.)
  • asennustilan lattia on eristävä, esim. muovimatto tai puulattia
  • lähellä valaisinta eli alle 2 m vaakasuoran etäisyyden päässä ei ole maahan johtavia osia (esim. toisia maadoitukseen liitettyjä valaisimia, suojakoskettimella varustettuja pistorasioita, vesi tai lämmitysjohtoja tai vastaavia).

Näissä tapauksissa, joissa valaisimessa on vain kaksi johdinta, ne liitetään valaisinpistotulpan N- ja L- liittimiin.  Suojamaadoitusliittimeen ei kytketä johtimia.
Uudessa valaisimessa, jossa on kolme johdinta ja johtoa halutaan lyhentää, lyhentäminen kannattaa tehdä johdon pistotulpan puoleisesta päästä ja liittää pistotulppa uudelleen ohjeiden mukaan. Jos pistotulppa on kiinteä siten, että sitä ei saa aukaistua, ja johdon liitäntä valaisimeen on selkeä, johtoa voi lyhentää valaisimen puoleisesta päästä. Valaisimen sisällä olevia johtimia ei saa muuttaa.
Suojamaadoitusmerkillä https://stek.fi/wp-content/uploads/2018/05/suojamaadoitusmerkki_pien.gif  varustettuun liittimeen ei saa liittää kuin kelta-vihreäraitaisen suojamaadoitusjohtimen. Suojamaadoitusjohtimen väärä kytkentä voi aiheuttaa hengenvaaran