Kysy sähköstäKategoria: Lamput ja valaisimetKattovalaisin pistorasiat ja valaisimien pistokkeet
Minni kysyi 4 vuotta sitten

1)Huoneiston katossa on suojamaadoitetut kattopistorasiat ja valaisin on vanha, maadoittamaton eli kaksi johtoinen malli. Voiko kaksi johtoiseen valaisimeen käyttää suojamaadoitettua pistoketta niin, että jättää siinä vain maadoituskohdan tyhjäksi? Vai ”suuttuuko” katossa oleva suojamaadoitettu pistorasia, jos siihen laittaisi maadoitetun pistokkeen, jossa ei kuitenkaan olisikaan lampusta tulevaa maadoitusjohtoa? Vai miten tuon saa tehtyä?
Vastaus:Vanha valaisin, jossa on vain kaksi johdinta voi olla joko luokkaa 0 tai luokkaa II.https://stek.fi/sahkoasennuksen-suojausperiaatteet/sahkolaitteiden-suojausluokat/ Luokan II laitteen tunnistaa siinä olevasta ”neliö neliössä” symbolista. Tällaisen luokan II valaisimen voi asentaa turvallisesti myös uuteen asennukseen ilman erityistoimenpiteitä.
Luokan 0 valaisimessa ei ole erityismerkintää, mutta tällaiset valaisimet ovat yleensä vuosikymmeniä vanhoja.  Tällainen vanha kattovalaisin voidaan asentaa, jos täytetään seuraavat ehdot:

  • valaisin on kunnossa (johtimet ja lampunpitimet ovat ehjiä, niissä ei ole halkeamia tms.)
  • asennustilan lattia on eristävä, esim. muovimatto tai puulattia
  • lähellä valaisinta eli alle 2 m vaakasuoran etäisyyden päässä ei ole maahan johtavia osia (esim. toisia maadoitukseen liitettyjä valaisimia, suojakoskettimella varustettuja pistorasioita, vesi tai lämmitysjohtoja tai vastaavia).

Näissä tapauksissa, joissa valaisimessa on vain kaksi johdinta, ne liitetään valaisinpistotulpan N- ja L- liittimiin.  Suojamaadoitusliittimeen ei kytketä johtimia.
Kiitos vastauksesta. Kommentti / lisäkysymys: mielestäni yllä oleva vastaus käsitteli vain maadoitusluokkaa, eikä vastannut kysymykseeni valaisimen pistokkeesta ja kattopistorasiasta. Siksi kysyn uudelleen: Voiko kaksi johtoiseen valaisimeen käyttää suojamaadoitettua pistoketta niin, että jättää siinä vain maadoituskohdan tyhjäksi? 
2)Ihan toisessa, uudemmassa lampussa on itsessään sokeripalaliitin, johon lampun johdot on ensin viety ja maadoitusjohtoja on kahdessa osassa – toinen menee liittimeen ja toinen kai vaan lampun metalliosasta toiseen. Mukana on kolmijohtoinen pistoke, jonka voisi siis liittää lampun liittimeen ja siitä edelleen kattoon. MUTTA mitä pitää huomioida, kun lampun johtoa pitäisikin lyhentää? Irroittaa ensin kaikki tuosta lampun liittimestä, että pääsee lyhentämään ja liittää takaisin – vai voisiko tuon lampun oman sokeripalaliittimen sijaan laittaakin suoraan pistokkeen? (Ja se toinen keltavihreä johto ilmeisesti pidetään kokoajan siellä missä on jo ja vain siinä liittimessä oleva irroitetaan lyhennyksen takia?)
Vastaus:
Uudessa valaisimessa, jossa on kolme johdinta ja johtoa halutaan lyhentää, lyhentäminen kannattaa tehdä johdon pistotulpan puoleisesta päästä ja liittää pistotulppa uudelleen ohjeiden mukaan. Jos pistotulppa on kiinteä siten, että sitä ei saa aukaistua, ja johdon liitäntä valaisimeen on selkeä, johtoa voi lyhentää valaisimen puoleisesta päästä. Valaisimen sisällä olevia johtimia ei saa muuttaa.
Suojamaadoitusmerkillä https://stek.fi/wp-content/uploads/2018/05/suojamaadoitusmerkki_pien.gif  varustettuun liittimeen ei saa liittää kuin kelta-vihreäraitaisen suojamaadoitusjohtimen. Suojamaadoitusjohtimen väärä kytkentä voi aiheuttaa hengenvaaran
Kiitos vastauksesta. Kommentti / lisäkysymys: Ihan täsmävastausta en tästäkään löytänyt. Tässä valaisimessa ei siis ole valmiiksi johtojen päässä pistoketta, vaan sen johdot menee ensin sokeripalaan ja sen vastapuolelle piti liittää johto, jossa vasta on päässään pistoke. Lyhentäessä valaisimen johtoa, pitää siis tuo viritys irrottaa ja tehdä lyhennys. Halusin varmistaa voinko korvata tuon johto-sokeripala-pistokejohto virityksen asentamalla sen tilalle suoraan johtoon pelkän pistokkeen?

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 4 vuotta sitten
Täsemmenyksenä ensimmäiseen kysymykseen.
Jos valaisin, jossa on vain kaksi johdinta (joko luokan II valaisin tai vanha luokan 0 valaisin) liitetään maadoituskoskettimella varustettuun pistorasiaan, käytetään maadoituskoskettimella varustettua eli luokan I valaisinpistotulppaa. Siihen kytketään vain musta tai ruskea vaihejohdin merkinnällä L varustettuun liittimeen ja harmaa tai sininen nollajohdin merkinnällä N varustettuun liittimeen. Suojamaadoituksen merkillä varustettuun liittimeen ei tässä tapauksessa saa liittää mitään johdinta.
Täsmmenyksenä toiseen kysymykseen.
Valitettavasti kysymys on hiukan hankala pelkästään sanallisena. Periaatteena on, että valaisimen sisäisiä johdotuksia ja liittimiä ei muuteta. Tässä tapauksessa liitäntä voidaan tehdä suoraan valaisimen liittimeen, jos se on mahdollista.