Kysy sähköstäKategoria: Lamput ja valaisimetKattovalaisin pistorasiat ja valaisimien pistokkeet osa 3
Minni kysyi 4 vuotta sitten

Täsemmenyksenä ensimmäiseen kysymykseen:
Jos valaisin, jossa on vain kaksi johdinta (joko luokan II valaisin tai vanha luokan 0 valaisin) liitetään maadoituskoskettimella varustettuun pistorasiaan, käytetään maadoituskoskettimella varustettua eli luokan I valaisinpistotulppaa. Siihen kytketään vain musta tai ruskea vaihejohdin merkinnällä L varustettuun liittimeen ja harmaa tai sininen nollajohdin merkinnällä N varustettuun liittimeen. Suojamaadoituksen merkillä varustettuun liittimeen ei tässä tapauksessa saa liittää mitään johdinta.
Kiitos. Juuri tuon yksityiskohdan halusin tarkistaa.

Täsmmenyksenä toiseen kysymykseen:
Valitettavasti kysymys on hiukan hankala pelkästään sanallisena. Periaatteena on, että valaisimen sisäisiä johdotuksia ja liittimiä ei muuteta. Tässä tapauksessa liitäntä voidaan tehdä suoraan valaisimen liittimeen, jos se on mahdollista.
Juu valitettavasti on vaikea selittää ja toisen näkemättä hahmottaa.
Halusin tietää, onko olemassa jokin tärkeä syy miksi valaisimessa on valmiiksi johdon päässä sokeripalaliitin? Tai oikeastaan enemmänkin halusin varmistaa sen, onko jotain syytä miksei sitä voisi korvata pistokkeella?
Valaisimessa siis ”tehtaalta tullessa” kiinnitetty johtoon sokeripalaliitin sekä mukana pistoke, jossa pala johtoa. Ajatuksena lie, että joko käytät lamppua sellaisenaan suoraan kattojohtoihin tai liität tuon johdollisen pistokkeen sokeripalaliittimeensä, mikäli katossa pistorasia. (valaisimen johtoihin on kiinnitetty metallinen ripustin ja erillinen metallinpala, johon tuo sokeripala on ruuvattu kiinni)
Koska olen lyhentämässä johtoa, pitää tuo sokeripala johdon päästä kuitenkin irrottaa. Lyhennyksen jälkeen, uudet johdonpäät voisi liittää takaisin sokeripalaliittimeen ja koska katossa on pistorasia, pitäisi tuohon lampun sokeripalaan vielä liittää tuo johdollinen pistoke.Tällöin kaikki ikäänkuin olisi ennallaan.
Onko estettä sille, että jättäisin nuo lampun sokeripala ja irtojohto-umpipistoke viritelmät pois ja liittäisin uudet valaisimen johdonpäät suoraan pelkkään (avattavaan) pistokkeeseen?
 

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 4 vuotta sitten
Toisen kysymyksen tapauksessa voi valaisimen johdossa olevan sokeripalaliittimen tilalle asentaa valaisinpistotulpan. Tulpan pitää olla avattavaa rakennetta, että siihen pääsee liittämään johtimet.