Pedro kysyi 1 vuosi sitten
Hei, minulla on 60-luvun kattolamppu jossa on kolme johtoa: kaksi mustaa ja yksi valkoinen (katso kuvat). Katossa on myös kolme johtoa: musta, sininen ja keltavihreä. Miten nämä pitäisi kytkeä toisiinsa? Kiitoksia avusta!
Attachments

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 1 vuosi sitten
Tämä vanha valaisin on ns. kattokruunu, jossa valkoinen johdin on nollajohdin ja mustat johtimet vaihejohtimia, joiden avulla valaisimen lamput voidaan sytyttää kahdessa vaiheessa. Tämä valaisin on tarkoitettu liitettäväksi vanhemmissa asennuksissa yleiseen kruunuvalopisteeseen, jota ohjataan kaksiosaisella kytkimellä. Valaisin on suojausluokkaa 0 https://stek.fi/sahkoasennuksen-suojausperiaatteet/sahkolaitteiden-suojausluokat/ eikä luokan 0 rakenteita enää sallita uusissa laitteissa.

Uusissa asennuksissa käytetään pistorasioiden ja valaisinpistorasioiden syötöissä aina suojamaadoitus, ja tällaisia kruunuvalopisteitä ei enää käytetä. Uusissa asennuksissa ei periaatteessa ole suositeltavaa käyttää tällaisia luokan 0 valaisimia. Jos valaisin kuitenkin asennetaan kattoon, ja tilan lattia on eristävä, eikä lähellä valaisinta ( alle 2 m päässä) ole maahan johtavia osia, valaisin voidaan asentaa niin, että kelta-vihreäraitainen suojamaadoitusjohdin jätetään kytkemättä.

Valaisinpistotulppaan pitää kytkeä mustat johtimet merkinnällä L varustettuun liittimeen ja valkoinen johdin merkinnällä N varustettuun liittimeen. Pyöreällä suojamaadoituksen merkinnällä varustettu valaisinpistotulpan suojajohdinliitin pitää jättää tyhjäksi, eikä siihen saa liittää mustaa johdinta kuvassa esitetyllä tavalla.