Pedro kysyi 1 vuosi sitten
Hei,
Taas kysymys johtojen väreistä. :) Kattolampussani on kolme johtoa: keltavihreä, musta ja valkoinen (Kuva 1). Katossakin on kolme johtoa: keltainen, sininen ja harmaa/ruskeahko (Kuva 2). Miten nämä tulisi kytkeä yhteen?
Kiitos etukäteen! Tämä on erinomainen palvelu, olen saanut täältä apua aikaisemminkin!
Pedro
Attachments

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 1 vuosi sitten
Tässä on kyseessä vanha asennus, jossa johdinväreissä on harvemmin käytetty järjestelmä, jossa nollajohdin on harmaa ja vaihejohtimet keltainen, vihreä ja violetti. Tällaisia johtimien värejä on käytetty jonkin verran ennen vuotta 1974. Tässä on hankala asia se, että vaarallisesti jännitteisten vaihejohtimien värit ovat keltainen ja vihreä, joita ei nykyään enää saa käyttää, koska ne saattavat sekaantua suojamaadoitusjohtimen käytettyyn kelta-vihreään johtimeen. Tässä ei siis päde yksinkertainen ”väri-väriin” sääntö.

Tässä tapauksessa asennuksessa on ns. kruunuvalopiste, jossa on harmaa nollajohdin ja keltainen ja vihreä vaihejohdin. Valaisimessa on harmaa nollajohdin, joka liitetään asennuksen harmaaseen nollajohtimeen. Valaisimen musta nollajohdin liitetään asennuksen keltaiseen tai vihreään johtimeen. Valaisimen keltavihreä suojamaadoitusjohdin jätetään kytkemättä.