Kysy sähköstäKategoria: Kodin sähkölaitteetJohto irti vai kiinni?
Satu kysyi 3 vuotta sitten
Hei,
Työpaikallani on yksi henkilö päättänyt, että sähköjohdot on joka päivä otettava irti yön ajaksi. Minun mielestäni turhaa, kumpi meistä oikeassa?
Olen yrittänyt perustella, että pistorasiat/tulpat ”kuluvat” kun niitä nyitään alvariinsa, mutta saatan olla täysin hakoteillä minäkin :D 

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 3 vuotta sitten
Yleensä normaalien sähkölaitteiden liitäntäjohtojen pistotulppia ei tarvitse ottaa irti pistorasioista. Kovin usein tapahtuva pistotulpan irrottaminen ja takaisin laittaminen voi löystyttää pistotulpan piikkien ja pistorasian holkkien välistä liitosta. Kovin helposti tämä ei kuitenkaan tapahdu, koska pistotulpan irrottaminen pistorasiasta testataan laitestandardin mukaan tuhansia kertoja. Lisäksi pistotulpan laittamisesta pistorasiaan voi tapahtua muita epätoivottuja ilmiöitä, esim. sulake saattaa palaa laitteen ottaman virtapiikin takia. Toisaalta varsinkin silloin, kun pistorasiaan liitetty kuormitus on suuri, pistotulppa kannattaa muutaman kerran vuodessa liikuttaa pistorasiassa, että pistotulppa ja pistorasia eivät jumiudu toisiinsa.