Kysy sähköstäKategoria: SähköasennuksetJatkoroikkaa piha-aittaan
Pohdiskelija kysyi 11 kuukautta sitten
Pohdinnassa oli sähköjen väliaikainen veto piha-aittaan parilla jatkoroikalla lämmitystä ja valoa varten. Välimatkaa sähkökaapilta aittaan olisi noin 60 metriä. Onko tuollaisilla etäisyyksillä riski, että vikavirtasuoja ei suojaa sähkölaitteen käyttäjää? Entä toimiiko sulake tarpeeksi nopeasti? Jos kaikki kaapelit on maadoitettuja, suojaako jatkoroikan päähän asennettu vikavirtasuoja käyttäjää mahdollisilta sähköiskuilta?

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 11 kuukautta sitten

Yhteensä 60 metrin pituisen jatkojohdon käyttö ei ole suositeltavaa. Yleensä valmiit jatkojohdot ovat korkeintaan 30 m pitkiä ja se on myös suositeltava enimmäispituus. Sähköiskulta suojaus vian aikana voidaan toteuttaa tällaisessakin tapauksessa vikavirtasuojan avulla ja vikavirtasuojan käyttö onkin ehdoton edellytys pitkien jatkojohtojen käytölle. Vikavirtasuojan käyttöä onkin vaadittu kaikille ulkopistorasioille jo yli 20 vuoden ajan. Suositeltavaa on asentaa vikavirtasuoja johdon syöttöpäähän. Näin pitkän loppupäässä kaikkien siirrettävien vikavirtasuojien toiminta ei ole enää varmaa.

Sähköiskulta suojaamisen lisäksi näin pitkässä jatkojohdossa ongelmana on jännitteenalenema. Mitä pitempi johto, sitä suurempi on jännitteenalenema. Se riippuu jatkojohdon poikkipinnasta ja kuormituksen suuruudesta ja myös kuormituksen tyypistä. Lämmitin ja valaisin toimii paremmin kuin suuren käynnistysvirran omaavat työkalut.

Vikavirtasuoja ei suojaa nolla- ja vaihejohtimen väliseltä oikosululta. Pitkän johdon päässä sattuvassa oikosulussa vika voi kestää normaalia kauemmin ja aiheuttaa palovaaraa sen takia.