Kysy sähköstäKategoria: SähköasennuksetJatkokysymys led-muuntaja- kysymykseeni
JK kysyi 1 vuosi sitten
Hei. Kysyin aikaisemmin seuraavaa asiaa:
Hei. Saako led-muuntajan input johto olla poikkipinnaltaan pienempi kuin 1,5mm2 kun sulake on 10A? Valmistajien ulostarkoitetut led-muuntajat ovat kauttaaltaan 1,0 mm2 johdoilla eikä johtoa voi vaihtaa.
ja sain seuraavan vastauksen:
Sähkölaitteen liitäntäjohdot saa mitoittaa laitestandardin mukaisesti laskemalla tai testaamalla, koska tiedossa on laitteen ottama teho. Sen takia esim. normaaleissa valaisimissakin on yleisesti pienipoikkipintaiset liitäntäjohdot. Sähköasennuksissa käytetään johtimia, jotka on mitoitettu suojalaitteen mukaan, koska asennukseen voidaan liittää teholtaan eri suuruisia laitteita.
Jatkokysymys:
Eli, jos led-muuntaja on kytketty input puolella jakorasiassa muuntajan 1,0mm2 johdoilla kiinteään sähköasennukseen, jossa on 1,5mm2 johtimet, niin se on oikein? Tämä siis on verrattavissa lampun liittämiseen sokeripalalla kiinteään sähköasennukseen? 

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 1 vuosi sitten
Jos sähköasennukseen liitettäväksi tarkoitettu ledimuuntaja on erillinen sähkölaite, jossa on valmiina liitäntäjohtimet, liitäntä voidaan tehdä näillä johtimilla. Näiden johtimien poikkipinta ei tarvitse olla yhtä suuri kuin asennuksen johtimien. Sama periaate koskee muitakin sähkölaitteita kuten valaisimia.