Kysy sähköstäKategoria: MuutJatkojohtojen ketjuttaminen?
Matti kysyi 1 vuosi sitten
Hei,
käsitykseni mukaan jatkojohtoja ei tulisi ketjuttaa peräkkäin. Luin artikkelin jossa palotarkastaja mainitsi, että ketjuttamalla jatkojohtoja peräkkäin ensimmäiseen johtoon voi syntyä paljon kuormaa, jolloin johto alkaa lämpenemään ja saattaa vioittua ja syntyä oikosulku.
Olen havainnut että useimmissa jatkojohdoissa (2,5mm2 johdolla) on merkintä ”max 3680w”. Olen tulkinnut, että johto kestää siis 3680w kuumenematta. Ja jos pistorasian sulake on 16A sen tulisi kestää myös tuon max 3680w.
Kysyisin siis onko myös joku muu syy (esim oikosulkuvirta jota sulake ei havaitse?) miksi jatkojohtojen ketjuttamista tulisi välttää?
Olen törmännyt tapahtumatekniikan alalla työtapaan, jossa jatkojohtoja ketjutetaan peräkkäin, esim silloin kun tietylle määrälle valaisimia halutaan pystyä syöttämään sähköä ja katkaisemaan sähkö ”yhdestä paikasta”. Valaisimet ovat nykyään pääasiassa led-pohjaisia jolloin jopa 20 valaisinta saattavat käyttää esim vain 400w.
Vaikka huolehtisi kokonaiskuormasta, onko silti syytä välttää ketjuttamista?
Tapahtumatekniikan tapauksessa usein on toki kyse väliaikaisesta käytöstä, esim yksi tapahtuma jonka jälkeen laitteisto puretaan pois. Mutta esim konserttisalien kiinteissä kytkennöissä kyse on jatkuvasta käytöstä…
Kiitoksia ja palaamisiin :-)
Ystävällisin terveisin
-Matti Suvela

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 1 vuosi sitten
Mitään säädöksiin perustuvaa suoraa kieltoa jatkojohtojen ketjuttamisesta ei ole olemassa. Kehotus välttää jatkojohtojen ketjuttamista johtuu pääosin siitä, että kun johtoja ketjutetaan, alkupäähän syntyy helposti liian suuri kuormitus, jonka takia johto voi lämmetä liikaa. Jatkojohdot ovat yleensä poikkipinnaltaan 1,5 mm2, ja se kestää jatkuvasti 16 A kuormituksen. Jos suojana on 16 A sulake, se pystyy johtamaan tunnin ajan 1,6 kertaisen virran eli 25,6 A. Jos jatkojohto on kiepillä tai normaalia lämpimämmässä tilassa, se vielä heikentää johdon kuormitettavuutta.

Toinen rajoittava tekijä on itse pistorasian ja pistotulpan kuormituksen kestävyys. Suomessakin käytössä oleva ns. sukopistorasia ja pistotulppa ovat hyvin vanhoja rakenteita, mutta ne ovat toimineet kohtuullisen hyvin normaalisti käytetyillä pienillä virroilla. Niiden mitoitusvirta on 16 A, mutta käytännössä esim. sähköautojen latauksessa on havaittu, että ne eivät pitkäaikaisesti kestä niin suuria virtoja. Turvallinen virta on n. 8 A.

Useat peräkkäiset pitotulppa- ja pistorasialiitokset aiheuttavat myös enemmän epävarmuutta mm. johtimien liitosten luotettavuudelle.

Pienitehoisilla laitteilla ei ole ongelmia johdon lämpenemisestä tai pistorasioiden ja pistotulppien kestävyydestä. Jos tarvitaan paljon pistorasialiitäntöjä pienivirtaisille laitteille, kannattaa käyttää moniosaisia jatkojohtoja, mutta välttää niiden ketjuttamista.