Kysy sähköstäKategoria: Kodin sähkölaitteetIlmankostuttimen käyttö maadoittamattomassa pistorasiassa
HH kysyi 8 kuukautta sitten
Moi, Voiko ilmankostutinta käyttää turvallisesti vaikka pistorasia ei ole maadoitettu? Ja onko vikavirtasuojasta pistorasiaan hyötyä vaikka pistorasia ei ole maadoitettu? 

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 8 kuukautta sitten
Kun huoneessa on vanhat ilman suojamaadoituskosketinta olevat pyöreät pistorasiat, kyseessä on vanhojen sähköturvallisuusmääräysten mukaiset vaarattomat käyttöolosuhteet https://stek.fi/sahkoasennuksen-suojausperiaatteet/sahkoasennusten-suojaus/ . Sähkölaitteiden käytön turvallisuus perustuu siihen, että tila on kuiva, ja sen lattia on eristävä, eikä tilassa ole maahan johtavia osia kuten vesiputkistoja. Tällaisessa tilassa pistorasiaan voidaan liittää laitteita, joiden pistotulppa sopii eli myös ilmankostuttimen kaltaisia luokan I eli suojamaadoitettuja sähkölaitteita. Ilmankostuttimen sisällä oleva vesi ei muuta tilannetta, koska se pysyy kostuttimen sisällä eikä tee ympäristöä märäksi.

Vikavirtasuoja https://stek.fi/sahkoasennuksen-suojausperiaatteet/vikavirtasuoja/ on tarkoitettu esisijaisesti käytettäväksi suojamaadoitettujen laitteiden kanssa. Niissä sähkölaitteen vikavirta tai vuotovirta johtuu suojamaadoitusjohtimeen ja saa aikaan vikavirtasuojan nopean toiminnan. Tällaisissa vaarattomien käyttöolosuhteiden tiloissa ei ole tällaista selkeää vikavirran reittiä. Vikavirtasuoja toimii, jos riittävän suuri vikavirta kulkee esimerkiksi ihmisen kehon kautta maahan. Tällöin vikavirtasuoja ei estä kaikkia sähköiskuja, mutta saattaa estää vakavan sähköiskun.