Kysy sähköstäKategoria: Vanhat sähköasennuksetHybridin lataus vanhan piharakennuksen pistokkeesta
Kati kysyi 2 vuotta sitten
Hei, minulle sanottiin ettei vanhan talon sähköt kestä minkäänlaista lataamista. Sanoin että minulla on hydridi ja lataan pienimmällä teholla eli 6 A alle tunnin. Voiko tästä aiheutua jotain vaurioita? Näin minulle väitettiin, että voi vaurioitua. Itse ajattelen, että sulakkeiden pitäisi palaa ensin, jos näin on. Onko talossa mahdollisesta, että on tehty virheellisiä asennuksia?

1 vastausta
Sähköisen liikenteen asiantuntija vastasi 2 vuotta sitten
Kyseisen kommentin heittäjä liioitteli ja yksinkertaisti raskaasti. On erittäin epätodennäköistä, että 6 ampeerin virta aiheuttaisi mitään vaurioita pitkäkestoisenakaan. Jos asennusten kunto vähänkin epäilyttää, kannattaa pyytää sähköalan ammattilainen tarkastamaan asennus – sähköauto on siitä poikkeuksellinen kuorma, että se on pitkäkestoinen (yleensä useita tunteja) ja lataaja on silloin yleensä kotona nukkumassa. Tämän takia sukopistorasiasta ladatessa tulisi virta rajoittaa enintään 8 ampeeriin. Kannattaa myös kokeilla kädellä, kuumeneeko pistotulppa ladattaessa. Jos kuumenee, lataaminen tulee lopettaa ja pyytää sähköalan ammattilainen vaihtamaan pistorasia ehjään.

Vanhoissa taloissa voi olla määräystenvastaisia viritelmiä, esimerkiksi ulkopistorasiaa saatetaan syöttää kaapelin kautta jonka päälle on puhallettu eristevillat. Tässä on hyvä asiantuntijan kirjoittama artikkeli aiheesta:

http://etn.fi/index.php/kolumni/7440-nain-lataat-sahkoauton-turvallisesti-kotipistorasiasta

Myös vakuutusyhtiö voi vaatia, että pistorasia kaapelireitteineen on ammattilaisen tarkastama ennen kuin sitä käytetään lataamiseen, esimerkiksi Lähitapiolan kiinteistövakuutuksessa (ns. taloyhtiövakuutuksessa) on tällainen ehto:

https://finib.fi/wp-content/uploads/2018/12/LähiTapiola-1.1.2018.pdf

”Jos kiinteistön sähköverkkoa käytetään autojen lataukseen, on ennen toiminnan aloittamista tarkistettava olemassa olevien asennusten soveltuvuus. Latauslaitteet on huollettava säännöllisesti. Tarkastuksista on esitettävä sähköasennusliikkeen kirjallinen todistus pyydettäessä.”

Jos lataat kuuden ampeerin virralla muutaman tunnin hereillä ollessasi, mitään erityistä (= tavanomaisesta poikkeavaa) riskiä ei ole. Mikä tahansa viallinen sähkölaite tai asennus voi huonolla onnella aiheuttaa tulipalon, olipa pistorasiassa lämpöpuhallin tai sähköauto.