Kysy sähköstäKategoria: Sähköinen liikenneHuononeeko hybridiauton akku jos jätetään lataamatta?
CL kysyi 2 vuotta sitten
Olen hankkimassa hybridiauton. Asun kantakaupungissa ja minulla ei ole latauspistettä kotona tai työssä. Käytän autoa kuljetuksissa tai kun lähden maalle. Työmatkat pyöräilen aina. Olin ensiksi hakemassa HEV tyyppistä autoa, mutta ajattelin että yhtä hyvin voisin PHEV ostaa, se kun myös hyödyntää jarruvoimaa, vaikken aina pysty hyödyntämään täysin sähköä. Käytännössä akku saattaisi olla viikkojakin tyhjä. Kuluttaako tämä akkua, olisiko sen oltava ladattu tiettyyn asteeseen melkein aina, vaikkei täysikään, vai riittääkö etä määräajoin lataa sen täyteen, ja mikä olisi tämä väli? Teillä on hieno artikkeli sähköautoista, mutta vuodesta -18. Voisitteko tehdä uuden, joka kertoisi latausmahdollisuuksista kantakaupungissa ja muualla? Kiitos etukäteen.
Kysymyksen hakusanat:

1 vastausta
Sähköisen liikenteen asiantuntija vastasi 2 vuotta sitten
Hei! Kuvaamasi käyttö ei vaurioita akkua. Auto lataa akkua tarvittaessa polttomoottorin avulla sen verran, että se ei pääse aivan tyhjäksi – tämä pätee niin ladattaviin kuin perinteisiinkin hybrideihin. Edes vaikka auto seisoisi viikkoja ajamatta, akku ei vaurioidu. Vaikka akku olisi auton mittarin mukaan ”tyhjä”, siellä on vielä varakapasiteettia jäljellä. Autot suunnitellaan niin, että akkua ei pureta aivan niin tyhjäksi kuin mitä kennovalmistaja sallisi, tämä pidentää akun elinikää.
Akkua ei myöskään tarvitse ladata täyteen määrävälein – itse asiassa jos auto on pitkään ajamatta, on parempi, jos akkua ei säilytetä aivan täyteen ladattuna (joillain litiumioniakkutyypeillä tämä hieman nopeuttaa akun vanhenemista). Ajatus välillä täyteen lataamisesta ja tyhjäksi purkamisesta perustuu 1990-luvun nikkelikadmiumakkutekniikkaan. Litiumakku säilyy hyvänä vaikka ladattavaa hybridiautoa ei laittaisi koskaan johdon päähän.
Vasta kun puhutaan useista kuukausista (esim. menet töihin toiselle mantereelle), akun tyhjeneminen voi olla riski ja valmistajalta/maahantuojalta kannattaa kysyä mitä kannattaa tehdä. Melko yleinen ohje on ladata akku puolilleen, jos auto seisoo pitkään (kuukausia), mutta tämäkin riippuu valmistajasta.
Kiitos myös palautteesta, pistetään artikkeli työn alle kun ehditään.