Kysy sähköstäKategoria: MuutHirsimökin lämmitys
Mukavuudenhaluinen kysyi 5 vuotta sitten

Kuinka tehokas sähkölämmitin tarvitaan pitämään 30-neliön hirsimökki viiden asteen lämpöisenä silloin, kun siellä ei oleskella?
Olen ajatellut sähköpatteria elektronisella termostaatilla ja öljytäytteellä.

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 4 vuotta sitten
Lämmityksen tehontarve riippuu siitä, onko tarkoitus lämmittää mökkiä talviaikaan normaaliin käyttölämpötilaan, vai onko tarkoitus pitää n. 5 asteen peruslämpötilaa tai pitää mökkiä kuivana.
Periaatteessa lämmitystarve voidaan laskea, mutta siihen tarvitaan tietoja, joita voi olla hankala saada kuten katon lattian, seinien, ikkunoiden ja ovien lämmönläpäisykertoimet, tiedot rakennuksen tiiveydestä ja ilmanvaihdosta. Helpointa on mitoittaa sähkölämmittimet ”reilusti” ja käyttää lämmittimen termostaattia lämpötilan asetteluun. Lämmitin pitää valita niin, että siinä on riittävän laaja lämpötilan asettelualue.
Normaalisti eristettyjen omakotitalojen lämmitystehoksi mitoitetaan n. 15 – 35 W tilavuuden kuutiometriä kohti eli 30 neliön tilassa n. 1100 – 2600 W. Mökin eristys lienee kuitenkin huonompi ja lämmitykseen voi käyttää esim. kahta n. 1500 W lämmitintä. Näillä luultavasti saadaan pidettyä normaali n. 20 asteen lämpötila tavallisilla pakkasilla.
Jos tarkoitus on vain pitää esim. vesiputkin jäätymisen takia lämpötila plussan puolella riittää luultavasti yksi 1500 W lämmitin tai pienempikin, jos lämmitettävää tilaa voidaan rajoittaa. Jos tarkoitus on nostaa mökin lämpötilaa pakkasilla, pitää tehoa nostaa tai käyttää muita lämmittimiä kuten takkaa tai puhalluslämmittimiä.
Jos tarkoitus on pitää mökkiä kuivana ja lämpötila ulkoilman lämpötilan yläpuolella, voidaan käyttää 300 – 500 W lämmitintä.