Kysy sähköstäKategoria: Lamput ja valaisimetHermonsa menettänyt neiti
Marjo Vuolasmaa kysyi 2 vuotta sitten
Hei, katosta tulee keltainen, keltavihreä ja sininen johto. Tuleeko siihen laittaa maadoittamaton vai maadoitettu valaisin pistorasia?

Onko niin että keltavihreä on suojajohdin (maa), sininen kytketään N liittimeen, ja keltainen sitten L ?

Lampun vaihto tuli ajankohtaiseksi, ja huomasin että edellinen valaisin oli kytketty ilman keltavihreää johtoa. Valaisin toimi.

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 2 vuotta sitten
Nykyaikaisissa asennuksissa kaikissa pistorasioissa on suojamaadoituskoskettimet. Tämä koskee sekä normaaleja pistorasioita että valaisinpistorasioita. Nykyaikaiset sähkölaitteet ovat joko suojausluokkaa I, jolloin ne pitää suojamaadoittaa, tai luokkaa II eli suojaeristettyjä, jolloin niissä on kaksinkertainen eristys, jolloin niitä ei tarvitse eikä saakaan suojamaadoittaa, katso https://stek.fi/sahkoasennuksen-suojausperiaatteet/sahkolaitteiden-suojausluokat/ Normaaleilla sähkölaitteilla suojausluokan tunnistaa pistotulpasta. Luokan I laitteessa on ns. sukopistotulppa, jossa on sivuilla metalliset suojakosketinliuskat. Luokan II laitteessa on joko litteä ns. europistotulppa, kuten on useimmissa pienissä sähkölaitteissa, tai ns. profiilipistotulppa, jossa on pistotulpan sivuilla syvennykset, johon pistorasian suojakoskettimet sopivat, mutteivat saa aikaan kontaktia suojamaadoituskoskettimiin. Tällainen pistotulppa on isommissa laitteissa kuten esim. tukankuivaimissa ja pölynimureissa. Sekä luokan I että luokan II laitteita voidaan liittää suojamaadoituskoskettimilla varustettuihin pistorasioihin.

Valaisimet ovat samojen periaatteiden mukaisia. Jos valaisin on luokan I rakennetta, siinä on suojamaadoituskoskettimella varustettu pistotulppa tai kelta-vihreäraitainen suojamaadoitusjohdin ruskean vaihejohtimen ja sinisen nollajohtimen lisäksi. Luokan II valaisimessa on vain ruskea vaihejohdin ja sininen nollajohdin. Luokan II valaisimessa voi olla pistotulppa, jossa on kolo suojamaadoitustapin kohdalla. Jos valaisimessa ei ole pistotulppaa, se voidaan asentaa ohjeiden mukaan https://stek.fi/sahkoturvallisuus/sallitut-sahkotyot/valaisintulpan-asentaminen/. Jos katossa ei ole pistorasiaa vaan valaisinliitin ja valaisimessa pelkät johtimen päät, johtimet liitetään samanvärisiin johtimiin. Erityisesti keltavihreää suojajohdinta ei saa liittää minkään muun väriseen johtimeen.