Kysy sähköstäKategoria: Kodin sähkölaitteetHalkomakonetta käytettäessä valot välkkyvät (mökillä)
Mökkimies kysyi 3 vuotta sitten
Mökillä on sähkökeskus sulakkeineen, josta on n. 100 metriä saunamökille, jossa käytimme halkomakonetta. Sen ottoteho 2900W ja antoteho 2200W. Koneen halkaistessa puuta (ja ilmeisesti tarvitessa lisää sähköä), mökin vanhat hehkulamput välkkyivät himmeämmäksi. Lisäksi välissä oli n. 30 metrin jatkojohto.

Johtuuko valojen vilkkuminen pitkästä matkasta sähkökeskuksesta tai jatkojohdosta, vai siitä, että pistorasia ei taida olla maadoitettu?

Maadoittamattomuuden takia emme sitä siellä enää käytä, mutta kysyn myös siitä syystä, että voiko samanlainen jännitteen vaihtelu tapahtua myös maadoitetussa pistorasiassa eli esim. hajottaa mökin laitteita?

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 3 vuotta sitten
Saunamökin syötössä on luultavasti suhteellisen pienipoikkipintainen kaapeli ja halkomakoneen ottama iso virta aiheuttaa siinä jännitteen laskua, joka näkyy valojen himmenemisensä. Vastaava jännitteen aleneminen vaikuttaa myös pistorasioihin ja voi aiheuttaa haittaa joihinkin sähkölaitteisiin. Onneksi suurin osa nykyaikaisista elektronisista laitteista kestää hyvin alhaisempia jännitteitä. Ilmiöön ei vaikuta maadoituksen käyttö, suojamaadoitusjohtimessa ei kulje virta kuin vikatilanteessa.

On kuitenkin hyvä, että olette lopettanut ilman suojamaadoitusta olevan pistorasian käytön halkomakoneen syötössä. Jos tällaisessa tilanteessa halkomakoneen sähkölaitteisiin tulee eristysvika, halkomakoneen rungossa on pysyvästi hengenvaarallinen jännite, jota mikään suojalaite ei kytke pois. Pelkkä suojamaadoituskin voi olla tällaisessa tapauksessa riittämätön, koska sulakkeen palaminen voi kestää suhteellisen pitkän ajan. Jos haluatte jatkaa halkomakoneen käyttöä, sitä varten kannattaa pyytää sähköalan ammattihenkilöä asentamaan vikavirtasuojalla varustettu pistorasia.