Kysy sähköstäKategoria: Kodin sähkölaitteethalkaisukoneen-ip44-suojausluokka
Ilpo Moisio kysyi 2 vuotta sitten
Hei, ip44 suojauksella oleva hydraulinen halkomakone. Ostettu 1,5v sitten. Siitä saa rungosta sähköiskuja! Voiko ip44 suojaus rikkoutua näin nopeasti? Sähkömoottori, hydrauliikka ja käyttö kytkimet suojassa koneen alla, ettei halot pääse vahingoittamaan.

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 2 vuotta sitten
IP-kotelointiluokka tarkoittaa suojausta ulkoisilta tekijöiltä. Kun kotelointiluokka on IP44, ensimmäinen numero 4 tarkoittaa, että sähkölaite on suojattu halkaisijaltaan 1 mm vierailta esineiltä ja 1 mm langalta. Toinen numero 4 tarkoittaa, että sähkölaite on suojattu roiskuvalta vedeltä, eli kaikista suunnista roiskuva vesi ei pääse laitteen sisään.

IP-luokka ei sinänsä suojaa sähköiskuilta. Sähköiskun vaara syntyy silloin, kun sähkölaitteen eristys pettää. Se voi tapahtua kun esim. joku sähkölaitteen sisällä oleva johdin hankautuu rikki vaikka sähkölaite olisi pinnalta ehjä ja sen kotelointi tiivis. Tällaisessa tilanteessa sulakkeen pitäisi palaa tai katkaisijan laueta ja uudemmissa asennuksissa pistorasiaa suojaavan vikavirtasuojan pitäisi laueta.

Jos laitteesta saa sähköiskuja ilman, että suojalaite toimii, laite on todella vaarallinen ja se tulee korjata tai poistaa käytöstä.