Kysy sähköstäKategoria: SähköasennuksetEpäilyttävät sähköasennukset
hermostunut kysyi 1 vuosi sitten
Hei, Olen muuttamassa uuteen vuokrahuoneistoon, joka on alunperin rakennettu ja käyttöönotettu 1975. Asunnossa tehtyjen sähkötöiden laatu kuitenkin oli omasta mielestäni hieman kyseenalainen.
 
Asunnossa on maadoitetut pistorasiat keittiössä sekä märkätiloissa, muuten kaikki pistorasiat ovat yhtä vaille kaikki maadoittamattomia, yhdessä makuuhuonessa on maadoittamaton sekä maadoitettu pistorasia noin 2-3 metrin päässä toisistaan, olen ollut käsityksessä ettei näin saisi olla.
 
Tämän lisäksi keittiössä on yhdessä pistorasiassa noin mustekynän tai pikkurillin mentävä aukko pistorasian sisuksiin, ja olohuoneessa olevasta maadoittamattomasta pistorasiasta löytyy ylimääräinen reikä, niin että siihen olisi mahdollista kytkeä pistoke \”väärin\”.
 
Asunnosta myös löytyy jostain syystä vierekkäin 2 kappaletta kaapeli-TV liitäntöjä, toinen uppoasennettuna ja toinen pinta-asennuksena.
 
Asunnon sähkökeskus on myös omasta mielestäni aika hurjan näköinen, tästä kuva liitteenä. Onko näistä syytä huolestua? Ja jos on, niin keneen tästä kannattaisi olla yhteydessä, olen itse siis vuokralaisena yksityisomisteisessa kerrostalohuoneistossa.
Attachments

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 1 vuosi sitten
Sähkökeskuksen kuvasta päätellen asunnossa on tehty erilaisia muutostöitä. Työn laatu ei kuitenkaan näytä ammattilaisen tekemältä. Vaarallisin kohta on pääkytkin, joka on vaihdettu uuteen, joka ei täytä vanhan pääkytkimen aukkoa. Tämä voi edustaa välitöntä vaaraa, jos keskuksen kannen aukoista voi ulottua sormilla keskuksen sisälle ja mahdollisesti jännitteiseen osaan.

Vuonna 1975 oli voimassa vanhat Sähköturvallisuusmääräykset, joiden mukaan kuivissa asuintiloissa voitiin käyttää ilman suojakosketinta olevia pistorasioita. Ne piti sijoittaa kuitenkin vähintään 4 m päähän suojakoskettimilla varustetusta pistorasiasta. Tässäkin on ilmeisesti tehty pistorasian lisäys selvittämättä asiaa laajemmin.

Tällainen muutostöiden tekeminen tuntuu hiukan oudolta, koska yleensä kiinteät sähköasennukset kuten keskus ja pistorasiat kuuluvat taloyhtiön vastuulle. Tämän takia kannattaa olla yhteydessä asunnon omistajaan ja/tai taloyhtiön isännöitsijään.