Kysyvä ei tieltä eksy kysyi 1 vuosi sitten
Opiskelen vanhoilla päivilläni luonto- ja ympäristöalan ammatillista perustutkintoa. Viime viikolla opettaja esitti vähintään hämmentävän väitteen, johon toivon teiltä näkemystä. Opetuksen aiheena oli kestävällä tavalla toimiminen ja sen sisällä energia. Hän ilmoitti, ettei osallistu Earth Hour-tapahtumaan, mm. koska hänen mukaansa tunnin mittainen sähkön käytön väheneminen voi vahingoittaa sähkön tuotanto- ja jakeluinfraa. Mitään perusteluita hän ei väitteelleen esittänyt.
Sähkön tuotanto- ja jakeluyhtiöt kehottavat asiakkaitaan osallistumaan Earth Hour-tapahtumaan, tässä
Lappeenrannan energia 2019 https://www.lappeenrannanenergia.fi/tapahtuma/osallistu-ala-tee-mitaan-ilmastotekoon-earth-hour-iltana
Lahti energia 2020 https://www.lahtienergia.fi/fi/ajankohtaista/tiedotteet/lahti-pimenee-lauantaina-earth-hourin-kunniaksi
Finngridin verkkosivu vuodelta 2018 kertoo ettei Earth Hour mitenkään näy heidän seurannassaan
https://www.fingrid.fi/sivut/ajankohtaista/tiedotteet/2018/earth-hour-ja-suomen-sahkonkulutus/
 
Earth Hour ei tule sähköyhtiöille yllätyksenä, sen vaikutus paikallisesti toki vaihtelee osallistumisen mukaan. Vaikka myrskyjen ja muiden sääilmiöiden ennustaminen on hyvin kehittynyttä, nähdäkseni luonnonilmiöt voivat aiheuttaa hankalasti ennakoitavia sähkön kulutuksen muutoksia ja yhden verkkoyhtiön alueella vaikutus voi kohdistua tuhansiin kotitalouksiin. Suurten yritysten tai vaikka kauppakeskusten kokemista vaikutuksista ei ole tavannut vastaavaa uutisointia. Earth Hour on toki maailmanlaajuinen tapahtuma ja Suomi kiinni pohjoismaisessa jakeluverkossa, mutta yhtä kaikki tapahtuma ei ole missään yllätys.
Voiko Earth Hour – tapahtuma vahingoittaa sähkön tuotanto- ja jakeluverkostoamme ja jos voi, niin miten?

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 1 vuosi sitten
Tällainen Earth Hour tapahtuma on hyvä herättelemään ihmisiä välttämään turhaa sähkönkäyttöä. Sähköverkossa se näkyy normaalina vain sähkönkäytön vaihteluna, koska valaistuksen ja laitteiden kytkentä ja poiskytkentä tapahtuu normaaleilla kytkinlaitteilla. Vikatapaukset, joissa kuormitus pienenee äkillisesti vaikuttavat jakeluverkkoon paljon enemmän, mutta käytännössä niidenkin vaikutus on hyvin pieni. Valtakunnallisella tasolla kantaverkkoyhtiö Fingridin verkko on yhteydessä muiden Pohjoismaiden verkkoon ja verkko on erittäin vakaa, eikä suurenkaan sähkönkuluttajan äkillinen tehonlasku vaikuta verkkoon.