Jukka kysyi 7 kuukautta sitten
Missä on DCL pistokkeen asennus jossa ulospäin näkyy vain ripustuskoukku ja suljettureikä johdolle?
Kuinka asennetaan valaisimen kattokoukut, vedonpoistimet, plafondit ja onko teillä myös suositus, että jos asennetaan uudet DCL-kattorasiat peruskorjauksen yhteydessä niin pitäisi jättää asuntoon pistotulpat vaihtoa varten kun valaisimessa on aivan käypänen kattopistoke joka on menty muuttamaan DCL-versioon.
Vanha on aivan toimiva edelleen ja niitä kaupat pullollaan.
Kysymyksen hakusanat:

1 vastausta
Ylläpitäjä vastasi 7 kuukautta sitten
Suomessa on käytössä kahden tyyppisiä valaisinpistorasioita ja valaisinpistotulppia: vanha pohjoismainen järjestelmä ja uusi eurooppalaisiin ja kansainvälisiin standardeihin perustuva DCL-järjestelmä (Devices for Connetion of Luminaires).
Vanhaa järjestelmää on käytetty 1980-luvun lopulta saakka, ja siinä on rakenteet sekä maadoittamattomalle, maadoitetulle että ns. kruunukytkennälle. Tässä vanhassa järjestelmässä on asennukseen katossa olevan rasiakannen tilalle asennettava valaisinpistorasia, jonka asentaminen on sallittua vain sähköalan ammattilaisille. Valaisinpistotulppien ja katossa olevan valaisinliittimen ns. sokeripalaliittimen tilalle asennetavan valaisinliitinpistorasian saa asentaa myös tavallinen sähkönkäyttäjä, joka tuntee asian riittävän hyvin. Asennusohjeita löytyy STEKin sivuilta https://stek.fi/sahkoturvallisuus/sallitut-sahkotyot/valaisintulpan-asentaminen/.  
Uudessa DCL-järjestelmässä on vain katossa olevan rasiakannen tilalle tai muuten kiinteästi asennettava suojamaadoitettavaa rakennetta oleva valaisinpistorasia ja siihen sopiva pistotulppa. Nykyään ei enää saa asentaa maadoittamattomia pistorasioita. Pistotulppa voi olla tarkoitettu suojamaadoitetulle luokan I valaisimille tai luokan II valaisimelle. Myös DCL-pistotulpan asentamisesta on ohjeet sivuilla https://stek.fi/sahkoturvallisuus/sallitut-sahkotyot/valaisintulpan-asentaminen/
DCL-järjestelmässä ei ole valaisinliitinpistorasian kaltaista rakennetta, jonka tavallinen sähkökäyttäjä voisi asentaa.
Uuden DCL-järjestelmän etuina on mm. se, että pistotulppa on pieni ja voi mennä kokonaan pistorasian sisään, jolloin lopputulos on siisti. Koska järjestelmä on kansainvälisesti standardisoitu, on odotettavissa, että DCL-pistotulpalla varustettuja valaisimia tulee aikaa myöten paljon markkinoille. Ruotsissa sähköturvallisuusviranomainen Elsäskerehetsverket on ottanut kannan, että nykyään hyväksytään vain DCL-tyypin tyypin pistorasioiden ja pistotulppien käyttö. Suomessa sallitaan ainakin vielä molemmat järjestelmät ja ainoastaan suositellaan DCL-järjestelmän käyttöä uudisrakennuksissa. Jos DCL-pistorasia asennetaan, suositellaan, että asennuksen käyttäjälle toimitetaan myös vastaava DCL-pistotulppa.