Kysy sähköstäDCL-valaisinpistotulppa
Riikka kysyi 3 vuotta sitten
Hei!
En löydä mistään ohjeita, miten valaisimeen saa vaihdettua DCL-valaisinpistotulpan? Olemme muuttaneet 12/2017 valmistuneeseen taloon ja saimme sähköurakoitsijalta pussillisen ko. pistotulppia. Valaisimissamme on vain 2 johtoa. Mikä pitää kytkeä mihinkin, vai täytyykö lähteä ostamaan uusia valaisimia?
DCL:stähän on tulossa standardi piakkoin, joten varmasti moni muukin miettii samaa.
Riikka 12.3.2018

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 3 vuotta sitten
Standardin SFS-EN 61995 mukainen valaisinpistokytkinjärjestelmä (Devices for Connection of Luminaires, DCL) on uusi eurooppalaisiin ja maailmanlaajuisiin standardeihin perustuva tapa liittää valaisimia. Sen on tarkoitus aikaa myöten korvata nykyinen Suomessa ja Pohjoismaissa käytössä oleva järjestelmä. Kun markkinoille tulee uudella pistotulpalla varustettuja valaisimia, tulee tarve ottaa käyttöön myös uuden tyyppiset valaisinpistorasiat. Eräiden tietojen mukaan Ruotsissa aiotaan siirtyä käyttämään vain uutta DCL-järjestelmää jo vuoden kuluttua. Suomessa ei ole annettu mitään päivämäärää, jolloin pitäisi siirtyä tähän uuteen järjestelmään. Toistaiseksi voidaan käyttää joko vanhaa tyyppiä tai uutta DCL-järjestelmää.
DCL-tyypin pistorasia muodoltaan erilainen kuin vanha järjestelmä. Pistotulpassa on rivissä kolme litteää kosketintappia. Kosketintapeista keskimmäinen on pitempi kuin muut ja tarkoitettu kelta-vihreälle suojajohtimelle. Sen liitin on merkitty suojamaadoituksen tunnuksella . Toinen sivulla olevista liittimistä on merkitty siniselle nollajohtimelle tunnuksella N. Toinen sivulla oleva liitin on tarkoitettu vaihejohtimelle ja siinä voi olla tunnus L.
Valaisinpistorasian asentaminen tehdään samojen periaatteiden mukaan kuin vanhalla tyypillä ks. https://www.stek.fi/Sahkoturvallisuus/Sallitut_sahkotyot_ohjeistuksi/fi_FI/Valaisinpistotulpan_asentaminen/
DCL-pistorasiat ovat aina suojamaadoituskoskettimilla varustettuja, eikä vanhan järjestelmän O-luokan tai kruunupistokytkintä tunneta. Jos valaisimessa on vain kaksi johdinta, pistotulpan keskimmäiseen maadoituskoskettimeen ei liitetä johdinta.