Kysy sähköstäKategoria: SähköasennuksetCe-merkinnän ohittaminen
Mika kysyi 5 kuukautta sitten
Moi. Miten määräykset ja ohjeet suhtautuu seuraavaan. Tehtaan valmistama laite joka on ce-merkitty. Kun sitä lisävarustellaan ja sen jälkeen myydään kuluttajalle ilman mitään tietoa muutostyöstä, kyseessä sähköisen osan lisäasennus, niin onko se laillista toimintaa? Ei merkintää tuotekylttiin eikä ohjekirjaan. 

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 4 kuukautta sitten
CE-merkintä on valmistajan ilmoitus siitä, että laite täyttää EU:ssa yhdenmukaistettujen säädösten vaatimukset. Sähkölaitteissa EU:n yhdenmukaistetut säädökset tarkoittavat EU:n pienjännitedirektiiviä ja EMC-direktiiviä, jotka on Suomessa otettu käyttöön sähköturvallisuuslailla (1136/2016). Jos laitetta muutetaan siten, ettei se enää vastaa alkuperäistä, sen vaatimustenmukaisuus pitää varmistaa ja siihen laittaa uusi CE-merkintä. Yleensä CE-merkintä laitetaan sen perusteella, että laite täyttää yhdenmukaistetun eurooppalaisen EN-standardin vaatimukset. Jos laitetta on muutettu, sille pitää tarvittaessa tehdä uudelleen standardissa määritellyt testit.

Tällaisen muutoksen vaikutuksen arvioinnissa tarvitaan ammattitaitoa. Varmin tapa, jolla vaatimustenmukaisuus voidaan varmistaa, on käyttää hyväksyttyä testaus- ja sertifiointilaitosta. Suomessa sähkölaitteita testaa ja sertifioi SGS Fimko Oy.