Kysy sähköstäKategoria: Kodin sähkölaitteetBrittiläisen pistotulpan vaihto suomalaiseen
Antti kysyi 3 vuotta sitten
Hei,

haluaisin vaihtaa brittiläiset pistotulpat suomalaisiin. Nykyiset pistotulpat ovat ruuveilla avattavia.

Laite 1 – kahvinkeitin. Kolme johdinta – voinee vaihtaa sukotulpan?
Laite 2 – valaistu karttapallo. Vain kaksi johdinta. Voiko vaihtaa sukotulpan (suojaeristyksestä ei tietoa, mutta ei voine olla, koska pistotulppa ruuveilla kiinnitettävä versio)? Jos ei voi vaihtaa, niin eroaako tilanne jotenkin siitä, että käyttää karttapalloa erillisen adapterin kanssa?

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 3 vuotta sitten
Brittiläisessä pistotulpassa on vaihekosketin, nollakosketin ja suojamaadoituskosketin aivan kuten suomalaisessa järjestelmässä. Sen takia esim. kahvinkeittimen pistotulpan voi vaihtaa. Periaatteessa Britanniassa käytettävien johdinvärien pitäisi olla ainakin uudemmissa laitteissa samat kuin Suomessa ja muualla Euroopassa. Brittiläisessä pistotulpassa voi olla myös sisäänrakennettu sulake, mutta sitä ei suomalaisessa järjestelmässä tarvita.
Jos karttapallo on uudehko, se on suojausluokkaa II eli suojaeristetty https://stek.fi/sahkoasennuksen-suojausperiaatteet/sahkolaitteiden-suojausluokat/ ja siihen voi vaihtaa sukopistotulpan ja jättää suojamaadoitusliitin kytkemättä. Luokan II laitteen kanssa voi käyttää myös adapteria. Jos kyseessä on vuoisikymmeniä vanha, se voi olla suojausluokkaa 0, jolloin siihen voi vaihtaa vanhanmallisen pyöreän pistotulpan. Tämä pistotulppa ei sovi uusiin pistorasioihin, joissa on suojamaadoituskoskettimet. Tällöin voi välissä käyttää suojaerotusmuuntajaa.