Kysy sähköstäKategoria: VenesähköAntennien maadoitus
Asiantuntija kysyi 3 vuotta sitten
Minulla on purjevene, jossa on varsin kattavasti sähkölaitteita mutta veneen sähkölaitteet eivät ole maadoitettuja. Olen harkinnut VHF:n ja muiden sellaisten laitteiden maadoitusta joissa on antennit. Tekisin Sähkö ja Vene 2017 s. 48 mukaan laittamalla veneen pohjan ulkopuolelle huokoisen metallilevyn johon johdan antennien maadoituksen ehkä myös AIS, Navtex ja FM. Kertokaa millainen metallilevy on \”huokoinen metallilevy\”. Millainen on Sähkö ja vene -opaan sivulla 48 tarkoitettu Zinc Saver ja miten suojamaa laitetaan sen \”läpi\”? Millainen metallilevy on oppaassakin mainittu \”huokoinen metallilevy\”? Millainen on Sähkö ja vene -oppaan sivulla 48 tarkoitettu Zinc Saver ja miten suojamaa laitetaan sen \”läpi\”?

1 vastausta
Kirsi vastasi 3 vuotta sitten
Huokoineen maadoituslevy on erikoistekniikalla valmistettu metallilevy joka muistuttaa ”pesusientä”.
Esim Maritim myy neljää eri kokoa ; esim tuote nro 9514012100. Levy pultataan pohjan läpi kiinni ja pultteihin sisäpuolella kiinnitetään maadoittavat johdot.
Metalliveneessä tulee ko levy eristää rungosta.

Zinc saver:

Kuten oppaassa mainitaan voi suojamaan liitäntään maadoituslevyyn laittaa ”zinc saverin” , jos maasähköjärjestelmää veneessä ei voi jättää ns kelluvaksi.
Mikäli kaikki liitetyt laitteet ovat ns kaksoiseristettyjä – mitä kaikki nykyiset veneisiin asennetavaksi tarkoitetut laitteet ovat – ei varsinaista maadoittamisen tarvetta ole.
Zinc saver muodostuu kahdesta diodista, jotka sallivat galvaanisen yhteyden mutta koska diodilla on hieman vastusta niin tämä vastus hillitsee – ei täysin estä – vuotovirtoja.
Ehdottomasti parempi ratkaisu on suojaerotusmuuntaja, jolloin veneen järjestelmä ei ole galvaanisessa yhteydessä laiturilla olevan sähköverkon kanssa.