Ari Korhonen kysyi 4 vuotta sitten

Hei!
Talo, johon muutimme, on kerrostalo 1970-luvulta. Kysyisin olohuoneen kattovalaisimen pistokkeesta.
Pistoke katossa on nykyaikainen, mutta se ei sovellu meidän kattovalaisimeen. Katosta tulee kaksi ruskeaa johtoa ja yksi sininen johto. Kun kytkentää ruskeat johdot sokeripalaan tuleeko ne laittaa samaan ”reikään”?
Kattovalaisimessa on vain sininen ja ruskeajohto.

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 4 vuotta sitten

Kyseessä on ns. kruunuvalopiste, jota voidaan ohjata kaksiosaisella kytkimellä erikseen kummallekin ruskealle vaihejohtimelle. Varsinkin aikaisemmin oli käytössä kattokruunuja, joissa oli useita lamppuja ja ne voitiin kytkeä päälle kahdessa osassa.

Jos katossa on käytetty perinteistä kruunukytkentäistä valaisinpistorasiaa, siihen pitäisi sopia kaikki valaisinpistotulpat. Jos haluaa käyttää valaisinliitintä ns. sokeripalaa, voidaan molemmat ruskeat johtimet samaan liittimeen ja sininen toiseen liittimeen. Voidaan myös käyttää kolmiosaista liitintä, jossa jokainen katosta tuleva johdin liitetään omaan liittimeensä ja valaisimen sininen johdin asennuksen siniseen johtimeen ja ruskea asennuksen toiseen ruskeaan. Toinen asennuksesta tuleva ruskea johdin jää vain liittimeen. Tällöin valaisin toimii kytkimen toisesta osasta.