Kysy sähköstäKategoria: Sähköinen liikenneÄänet kerrostalossa 60-luvun talo
Olavi lappalainen kysyi 1 vuosi sitten
Terve.Asun 60-luvun kerrostalossa ja yläkerrassa asuvan naapurin toiminta on minulle mysteeri.Televisio ottaa tietyssä kulmassa vastaan ääntä joka heijastaa asuntooni vaihtelevaa ääntä joka kantautuu yläkerrasta.Siirrän telkkaria n.10cm vasempaan jolloin ylhäältä kuuluu aivan kuin joku siirtäisi jotain ”laitetta”tms.ja äänet taas palautuvat hyvinkin voimakkaina.Jonkinlainen heijastus näin maallikolle tulee mieleen.Kysymys kuuluukin,voiko ääni(sähkö) kulkeutua/heijastua lattian(betonin)läpi? Huoneistossa menee putki katosta lattiaan(kulkeekohan sähkö siellä?)Ps.Kun sammutan esim.päävirtakatkaisijasta virrat pois niin äänet lakkaavat.

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 1 vuosi sitten
Kodin sähköverkko on rakennettu niin, että kaikki yhdessä asunnossa käytetty sähkö tuodaan asunnon sähkökeskuksesta. Keskus sijaitsee usein asunnon eteisessä ja siihe tuodaan syöttö talaon alakerrassa olevasta pääkeskuksesta. Eri kerroksissa sijaitsevien asuntojen sähköverkkojen välillä ei ole suoraa yhteyttä. Huoneistossa oleva pytysuora putki kuluu yleensä lämmitysjärjestelmään ja sitä pitkin voi jotain ääntä kantautua.

Jos ääni lakkaa, kun avaa pääkytkimen, voi kokeilla myös sitä, että ottaa yksittäisten laitteiden pistotulpat pois pistorasiasta ja kuuntelee lakkaako ääni jonkin laitteen takia.