Kysy sähköstäKategoria: Sähköasennukset-70 luvun Sähköpatteri
Jj kysyi 2 vuotta sitten
Tuli vastaan seuraavanlainen tilanne. -70 luvun asunnossa makuuhuoneen sähköpatteri vaihtokunnossa. Kun patterin irroitti ja aukaisi jakorasian, paljastui sieltä 3 johdinta. Väreiltään olivat keltainen, vihreä, punainen. Punainen oli kiinni maassa joten aloin sitten selvittämään fluken t6 mittarilla kumpi jäljelle jääneistä piuhoista on vaihe. No sitten paljastuikin että molempiin tulee jännite. Siitä sitten sähkökaapille ihmettelemään miksi näin, mutta ilmeisesti vanha patteri tarvitsi kaksi vaihetta kun pattereiden kontaktorilta lähti pattereille keltainen ja vihreä piuha L1 ja L2. Uusi tilalle asennettava patteri tarvitsi vain yhden vaiheen ja nollan toimiakseen, laitoin tässä tilanteessa keltaisen L1 liittimeen ja punaisen, eli aiemmin maissa olleen piuhan uuden patterin N liittimeen, vihreän piuhan laitoin vain vapaaseen liittimeen mikä uudessa rasiassa oli valmiina sisällä. Ja patterihan lähti tällä toimimaan.
Kysymys kuuluukin, että teinkö oikein? Sähkökeskuksella kun nolla ja maa menevät yhteen oletin, että tämä on ihan sallittua. Mietin myös miksi alkuperäisellä patterilla ei ollut ollenkaan nollaa? Patterin oma maapiuhakin oli jätetty kytkemättä. Sitä en tajunnut katsoa oliko huoneessa maadoittamatomat pistorasiat, uskoisin kuitenkin näin.

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 2 vuotta sitten
Asennus tuntuu oudolta. 1970-luvun alkupuolella johtimien värissäännöt eivät olleet kovin selkeitä. Vaihejohtimien väreinä voitiin käyttää mm. keltaista, vihreää ja violettia väriä. Nollajohdin oli harmaa tai valkoinen, erillinen punainen johdin oli siihen aikaan suojamaadoitusjohdin.
Asennuksesta ei voi sanoa mitään varmaa ilman paikan päällä tehtävää tutkimusta. Sähkölämmityspatteria tuskin on liitetty kahden vaiheen välille eli 380 V jännitteeseen. Kannattaa pyytää sähköalan ammattihenkilöä selvittämään tilannetta.