Tiedekeskus Heurekan ja Sähköturvallisuuden edistämiskeskus STEK ry:n järjestämä ideakilpailu sähköaiheisesta teoksesta Heurekan edustalle on ratkennut. Tuomaristo valitsi voittajaksi arkkitehti Pentti Kareojan ja kuvanveistäjä, graafinen suunnittelija Aimo Katajamäen ehdotuksen ”Musta tuntuu…”.

”Musta tuntuu…” on kuin reikä maisemassa. Kilpailun voittaneella teoksellaan taiteilijat haluavat viitata avaruuden mysteereihin: mustiin aukkoihin, auringon pimennykseen, pimeään aineeseen ja energiaan. Veistoksen tihentyneestä voimapiiristä eivät valo- ja ääniaallot pakene. Teoksen mattamustat ja elastiset säikeet liikkuvat lievästi tuulessa ja muodostavat mielikuvia myös merenalaisista olioista kuten merisiileistä ja koralleista.

Tärkeä osa veistosta on projisoidulla valolla aikaansaatu visuaalinen pulssi. Teos elää ja hengittää valon myötä haluttuun tahtiin. Päälähestymissuunnasta nähtynä valo aikaansaa ”korona”-efektin, jonka jälkikuva jää elämään verkkokalvolle. Teos operoi optisilla lainalaisuuksilla ja harhoilla – se mieluummin kysyy kuin vastaa.

– ”Musta tuntuu…” on teoksena omaperäinen, ennennäkemätön ja vahvasti erottuva, mutta samalla Heurekaan ja sen ainutlaatuiseen ympäristöön istuva, toteaa Timo Kekkonen STEK ry:stä, jonka tuella kilpailu järjestettiin.

Teos on tarkoitus valmistaa ja pystyttää nurmikentälle Heurekan edustalle. Heurekan edusta kehittyy lähivuosina muutenkin Vantaan kaupungin Tikkurilan jokirantaan suunnittelemien uudistustöiden myötä.

Kareoja ja Katajamäki saavat ideakilpailun pääpalkinnon, 7 500 euroa. Toinen palkinto, 4 500 euroa, myönnettiin Henrik Amberlalle ja Sara Pathiranelle ehdotuksesta ”Horisontti” ja kolmas palkinto Maaret Syväojalle ja Aleksi Tegelille ehdotuksesta ”Käämi”.

Kilpailutuomaristo jakoi 1 000 euron tunnustuspalkinnot Hans Christian Bergille ehdotuksesta ”Memento Natura Humana” sekä Teija ja Pekka Isorättyälle ehdotuksesta ”Ruby”.

Palkintolautakuntaan kuuluivat taiteilijat Heini Aho, Andy Best ja Pia Männikkö sekä Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen, Aalto-yliopiston professori Vesa Välimäki, toimitusjohtaja Timo Kekkonen Sähköturvallisuuden edistämiskeskus STEK ry:stä ja puheenjohtajana elämysjohtaja Mikko Myllykoski tiedekeskus Heurekasta.

Heurekan 30-vuotisjuhlan kunniaksi järjestettyyn kilpailuun osallistui kaikkiaan 65 ehdotusta. Palkitut työt ja kuvakavalkadi kaikista osallistuneista ehdotuksista tulevat esille Heurekan aulaan ajalle 20.–29.3.2020.

Lisätietoja:
Palkintolautakunnan puheenjohtaja, Heurekan elämysjohtaja Mikko Myllykoski, puh. 040 9015 244, mikko.myllykoski@heureka.fi