Vierailulle STEKin Sähköpajaan2018-05-17T11:31:44+00:00

Tervetuloa STEKin Sähköpajalle!

STEKin toimitalossa Lauttasaaressa on avattu Sähköpaja koululaisten käyttöön. Pajalla voi kokeilla, miltä tuntuu tuottaa sähköä itse, ja miten paljon energiaa eri asioiden aikaan saamiseksi tarvitaan.

Tila on kouluille ilmainen, ja se on käytössä arkisin. Vierailu edellyttää, että oppilaiden mukana tulee joko opettaja tai muu aikuinen valvoja.

Voit kysellä tilavarauksista sähköpostilla.

Katso video lauttasaarelaisluokan vierailusta STEKin Sähköpajassa!

Sähköpajassa käsiteltäviä teemoja voisivat olla esimerkiksi:

Energian säilymislaki: Energiaa ei synny eikä häviä, se vain muuttaa muotoaan. Kuntopyörää polkemalla voi tuottaa sähköä – mutta miten se tapahtuu?

Tehotasapaino: Sähköntuotannossa vallitsee aina tehotasapaino – se mikä tuotetaan, kulutetaan samanaikaisesti jossain muualla. Mitä tämä tarkoittaa Suomen sähköverkon kannalta esim. kylmänä pakkaspäivänä?

Vaihteleva energiantarve: Kuntopyörän kevytkin polkeminen tuottaa helposti kymmeniä watteja. Mitä sillä sähköteholla saa aikaiseksi? Kuinka paljon sähkötehoa tarvitaan kännykän lataamiseen? Entä veden keittämiseen? Mitä hyödyllisiä ominaisuuksia vedellä on, ja miten niitä on hyödynnetty esim. kaukolämpöverkossa?